Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla en SpaceX, heeft onlangs zijn kritiek op fiat-valuta’s opnieuw aangewakkerd door ze op Twitter een regelrechte “oplichterij” te noemen.
In reactie op een tweet waarin werd gevraagd naar genormaliseerde oplichting, antwoordde Musk eenvoudigweg “fiat-valuta” om zijn mening te uiten dat door de overheid gesteund geld onbetrouwbaar is geworden.
Dit is niet de eerste keer dat Musk zijn scepsis uit over fiat-valuta’s. In tweets uit 2021 verklaarde hij: “De echte strijd gaat tussen fiat en crypto. Per saldo steun ik dat laatste.” Op een op Bitcoin (BTC) gerichte conferentie dat jaar omschreef Musk zichzelf ook als “een voorstander van Bitcoin en het idee van cryptocurrency in het algemeen.”
Musk’s eigen sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) is van plan om eerst geldoverdrachten tussen gebruikers in fiat-valuta mogelijk te maken voordat het later mogelijk kan worden uitgebreid naar crypto-transacties, volgens een eerder rapport op onze website.
In tegenstelling tot fiat heeft Bitcoin een beperkt aanbod van 21 miljoen munten, is het gedecentraliseerd en is de creatie ervan algoritmisch in plaats van gecontroleerd door een centrale autoriteit. Voorstanders beweren dat dit onafhankelijkheid biedt van het overdreven overheidsbeleid en het inflatiebeleid.
Centrale banken kunnen daarentegen onbeperkte hoeveelheden fiatgeld bijdrukken, waardoor de waarde ervan in de loop van de tijd geleidelijk afneemt. Het ongecontroleerd drukken van geld kan tot hyperinflatie leiden, zoals in Zimbabwe, waar de inflatie in 2008 79 miljard procent bereikte, na jaren van toenemend fiataanbod. Of de Turkse lira, die gisteren een jaarlijkse inflatie van 61,5% rapporteerde.
Voor voorstanders van crypto is het vermogen van overheden om beslag te leggen op fiat-activa, zoals Cyprus in 2013 deed met bankdepositohouders om een crisis te voorkomen, een ander risico dat niet aanwezig is bij Bitcoin.