Crypto-bedrijven winnen rechtzaak tegen De Nederlandsche Bank

Nederlandse crypto-bedrijven, waaronder Bitvavo en Coinmerce, hebben een gedeeltelijke juridische overwinning behaald in hun strijd tegen $2,3 miljoen aan kosten die zijn opgelegd door Nederlandse toezichthouders.

De Nederlandsche centrale bank (DNB) ging buiten haar wettelijke bevoegdheden door bedrijven te belasten voor registratie met het oog op het voorkomen van witwassen, zo oordeelde een rechtbank in Rotterdam in twee uitspraken die op woensdag zijn uitgebracht. De rechtbank gaf het volgende aan:

“De manier waarop DNB registratieverzoeken beoordeelt, is in strijd met de reikwijdte van de registratieverplichting voor crypto-dienstverleners zoals vastgelegd in de anti-witwaswetten van de Europese Unie.”

Hieraan werd toegevoegd dat onder de huidige crypto-regels “het niet mogelijk is om wettig toezichtkosten voor het jaar 2021 in rekening te brengen bij crypto-dienstverleners.”

De wetgeving is nog steeds in overeenstemming met algemene normen van goed bestuur, en de bedrijven moeten nog steeds als onder toezicht staand worden beschouwd, aldus de rechters. De uitspraak heeft geen invloed op de kosten voor 2020, aldus de rechters, en een afzonderlijke juridische zaak loopt nog steeds voor de kosten van 2022.

Nederland, dat binnenkort de strenge regelgeving van de Europese Unie voor markten in crypto-activa moet toepassen, heeft een harde lijn getrokken tegen crypto-bedrijven en heeft miljoenen euro’s aan boetes opgelegd aan Coinbase en Binance omdat ze zich niet hebben geregistreerd. Crypto-exchange Gemini heeft onlangs aangekondigd het land te verlaten vanwege de strenge regels van DNB, en Binance heeft zijn Nederlandse klanten overgezet naar Coinmerce.

Patrick van der Meijde, voorzitter van de United Bitcoin Companies of the Netherlands (VBNL), de brancheorganisatie die de klacht heeft gecoördineerd, zei dat zijn organisatie “verheugd is dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de registratieverplichting zoals voortvloeit uit de [EU-anti-witwaswetgeving] in Nederland is geschonden. De hoge kosten hiervan hadden niet doorberekend mogen worden, omdat ze buiten het mandaat van DNB vallen,” voegde Van der Meijde eraan toe.

Financiële toezichthouders in Europa worden over het algemeen niet gefinancierd door belastingbetalers en brengen operationele kosten in rekening bij onder toezicht staande entiteiten in verhouding tot hun omvang. De totale toezichtskosten voor crypto in 2022 bedroegen 2,2 miljoen euro ($2,3 miljoen), een bedrag dat elk jaar stijgt, aldus Van der Meijde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!