UBS start een tokenisatieproef op Ethereum

De toonaangevende Zwitserse bank UBS heeft een live pilot gelanceerd van een getokeniseerde versie van haar variabele kapitaalmaatschappij (VCC) fonds als onderdeel van Project Guardian, een initiatief geleid door de centrale bank van Singapore.

In een persbericht kondigde UBS Asset Management aan dat het fonds deel uitmaakt van een breder VCC-parapluconcept dat tot doel heeft verschillende soorten real-world assets (RWA) naar de blockchain te brengen. Volgens Thomas Kaegi, het hoofd van UBS Asset Management voor Singapore en Zuidoost-Azië, is het project een mijlpaal in het begrijpen van de tokenisatie van fondsen. Kaegi zei:

“Dankzij dit verkennende initiatief zullen we samenwerken met traditionele financiële instellingen en fintech-aanbieders om te begrijpen hoe we de marktliquiditeit en markttoegang voor klanten kunnen verbeteren.”

UBS Asset Management lanceerde de gecontroleerde pilot van het getokeniseerde geldmarktfonds via de in-house tokenisatiedienst van het bedrijf genaamd UBS Tokenize. Met behulp van een slim contract op Ethereum voerde het bedrijf verschillende activiteiten uit, waaronder terugkopen en fondsabonnementen.

De pilot is tevens een onderdeel van de wereldwijde strategie voor gedistribueerde grootboektechnologie van het bedrijf, waarbij de focus ligt op het optimaliseren van de distributie en uitgifte van fondsen door middel van zowel private als publieke blockchains.

De bedrijfsbrede strategie voor gedistribueerde grootboektechnologie omvat zowel private als publieke blockchains, met als doel de efficiëntie en transparantie bij de distributie en uitgifte van fondsen te verbeteren.

Deze recente ontwikkeling bevestigt eerdere voorspellingen met betrekking tot de tokenisatie van RWAs. In een paneldiscussie tijdens de World Token Summit 2023 deelde Ellis Wang, een adviseur van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, dat de tokenisatie van RWAs diverse voordelen met zich meebrengt, zoals transparantie en beveiliging, die inherent zijn aan blockchains. Volgens de deskundige kan de tokenisatie van RWAs aanslaan, gezien de aanzienlijke kansen die het biedt voor diverse bedrijfstakken.

Eerder dit jaar stonden protocollen gericht op RWAs hoog op de agenda, omdat ze betere prestaties leverden dan andere subsectoren binnen gedecentraliseerde financiën. Op 9 juni registreerde het tokenisatieplatform voor RWAs, Centrifuge, een stijging van 32% in de tokenwinsten tot dan toe dit jaar.

Deze opkomende trend van RWAs-tokenisatie heeft de aandacht getrokken van zowel experts als beleggers, die de voordelen van deze technologie in de financiële wereld onderstrepen. De discussie over de implementatie en regulering van RWAs-tokenisatie blijft zich ontwikkelen en kan in de komende jaren een cruciale rol spelen in de financiële markten wereldwijd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!