Is ‘Uptober’ begonnen? Bitcoin en Ethereum stijgen uit het niets

Zoals jullie wellicht al gezien hebben in jullie portfolio, maakte de Bitcoin koers afgelopen nacht een scherpe beweging naar boven en bereikte het niveau van $28.000. De munt, dat binnen enkele minuten een stijging van 3 procent registreerde, zorgde er tevens voor dat ook andere altcoins stegen, waaronder Ethereum (ETH).

Hoewel de nummer twee cryptocurrency de afgelopen tijd vrij vlak heeft gehandeld, wist de Ethereum koers zich de afgelopen nacht ook eindelijk los te maken van de $1.600-zone. De munt wist, net als de koningsmunt, ook met 3 procent te stijgen en wist een top van ongeveer $1.750 te bereiken.

Als gevolg van deze stijgingen, is het sentiment in de cryptomarkt ook veranderd. De bekende Fear and Greed-index, een graadmeter die bijhoudt hoe het algehele sentiment in de markt is, bevindt zich op het “neutrale” niveau met 50 punten.

Volgens gegevens van Coinglass zorgde de plotselinge stijgingen van Bitcoin & Ethereum er tevens voor dat er in slechts twee uur tijd $70 miljoen aan shortposities werd geliquideerd. Zo werden er bijna $36 miljoen aan BTC-shorts en $23 miljoen aan ETH-shorts geliquideerd door de plotselinge prijsbeweging.

Bron: Coinglass

De reden achter de stijging: Uptober is begonnen?

Tot nu toe is het nog niet geheel duidelijk wat de schijnbaar plotselinge stijging heeft veroorzaakt. Sommigen suggereren dat de kracht van ‘Uptober’ wederom heeft toegeslagen, terwijl anderen denken dat grote investeerders “iets weten”.

Opvallend is dat oktober doorgaans een bullish maand is voor de prijsactie van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Volgens gegevens van CoinGlass heeft oktober sinds 2013 slechts tweemaal een negatief maandrendement opgeleverd.

Bron: Coinglass

Een van de gebeurtenissen waar de cryptomarkt met optimisme naar kijkt, is de mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin ETF-product door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. De meeste analisten wijzen echter op januari 2024 als de meest waarschijnlijke datum voor een dergelijke aankondiging.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!