Alameda Research verantwoordelijk voor de Bitcoin-flashcrash in 2021 van $65.000 naar $8.000

Bijna twee jaar lang bleven mensen zich in de cryptomarkt afvragen hoe de flashcrash van de Bitcoin koers van $65.760 naar $8.200 in 2021 kon ontstaan. Nu is echter een voormalig werknemer van Alameda Research, de door Sam Bankman-Fried geleide organisatie, naar buiten gekomen met wat nieuws over deze kwestie.

Het incident, dat zich voordeed op 21 oktober 2021, zorgde voor schokgolven in de crypto-industrie. De ex-werknemer, Baradwaj, beweerde echter dat zijn voormalig werkgever rechtstreeks verantwoordelijk was voor de plotselinge prijsdaling, waarbij hij deze toeschreef aan een “handelsfout” in plaats van alleen te vertrouwen op algorithmische handel.

Baradwaj beweerde dat een handelaar bij Alameda Research per ongeluk een verkeerde komma invoerde terwijl hij probeerde een blok BTC te verkopen in reactie op het laatste nieuws. Als gevolg van deze kostbare fout werd de transactie uitgevoerd tegen een buitengewoon lage prijs, wat leidde tot een drastische crash.

Met betrekking tot de handelsactiviteiten van Alameda onthulde Baradwaj dat het bedrijf voornamelijk semi-systematische strategieën gebruikte, waarbij handelaren algoritmen finetuneden om automatisch met hoge frequentie transacties uit te voeren.

Handmatige transacties werden echter af en toe gebruikt in gevallen van systeemfouten of arbitragemogelijkheden op platforms waar geautomatiseerde handel nog niet was geïmplementeerd.

In tegenstelling tot geautomatiseerde handel, die zich hield aan sanity checks en marktprijzen, waren handmatige transacties discretionair en vatbaar voor menselijke fouten. Helaas veroorzaakte een fout van een Alameda-handelaar een kettingreactie op die noodlottige dag in oktober.

De foutieve transactie zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin daalde van zijn hoogtepunt van $65.000 naar slechts $8.000 op bepaalde platforms, voordat hij snel herstelde door toedoen van arbitrageurs.

Het incident veroorzaakte ophef op sociale media, waar handelaren en nieuwsbronnen zich haastten om de plotselinge prijsbeweging te begrijpen. Binance.US, het platform in het middelpunt van de flashcrash, gaf een verklaring uit waarin het het evenement toeschreef aan een bug in het handelsalgoritme van een van hun institutionele handelaren.

Baradwaj stelde verder dat de verliezen die Alameda Research leed aanzienlijk waren, enkele tientallen miljoenen dollars. Toch nam het bedrijf onmiddellijk maatregelen om sanity checks voor handmatige transacties te verbeteren, vanwege de oprechte aard van de fout.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!