Ethereum geeft gemengde signalen af – Welke kant gaan we op?

De afgelopen maanden hebben verschillende cryptocurrencies, waaronder Ethereum (ETH), een zeer bearish periode doorgemaakt. De nummer twee cryptocurrency van dit moment heeft echter sindsdien een herstel gezien en het Ethereum-netwerk heeft onlangs een bullish signaal afgegeven, terwijl een ander technisch signaal het tegenovergestelde claimt.

Ethereum-netwerk ziet buitengewone toename van activiteit

Tijdens het voortdurende herstel van de nogal turbulente fase lijkt het Ethereum-netwerk mogelijk de voorloper te ervaren van een bullish prijsumkeer nadat het meer dan één miljoen transacties op één dag heeft geregistreerd.

Het netwerk zag op 13 september een buitengewone toename van de activiteit, wat het op één na hoogste niveau in zijn achtjarige geschiedenis markeerde. Volgens gegevens van Santiment namen 1.089.893 unieke portefeuilles deel aan Ethereum-netwerktransacties als verzenders of ontvangers.

Het eerder genoemde cijfer duidt op een stijging van 150-200% ten opzichte van het eerdere record van het netwerk, dat 300.000 tot 450.000 portefeuilles bedroeg. Van de transacties werd 640.000 ETH geregistreerd als opnames van gebruikers van gecentraliseerde beurzen.

Ondanks de recente piek in activiteit blijft de algehele nettoactiviteit op het Ethereum-netwerk relatief ingetogen, wat het door EIP-1559-geactiveerde verbrandingsproces vertraagt.

Hefboomratio stijgt naar 23%

Gegevens tonen aan dat de hefboomratio (ELR) van Ethereum recentelijk is gestegen, wat mogelijk kan leiden tot een hogere volatiliteit van de prijs van dit actief.

Zoals uitgelegd door een analist in een CryptoQuant Quicktake-post, wijst de hefboomratio van Ethereum op verhoogd risico op de markt. De “geschatte hefboomratio” (ELR) verwijst naar de verhouding tussen de open interest en de reserves op derivatenbeurzen

De “open interest” houdt bij hoeveel posities momenteel openstaan in de ETH-futuresmarkt, terwijl de laatstgenoemde metriek, de reserves op de derivatenbeurzen, eenvoudigweg het aantal tokens meet dat zich in de portefeuilles van alle gecentraliseerde derivatenbeurzen bevindt.

De ELR vertelt ons in feite hoeveel hefboomwerking de gemiddelde gebruiker op de futuresmarkt momenteel kiest. Wanneer deze indicator een hoge waarde heeft, betekent dit dat het openstaande belang een aanzienlijke waarde heeft in vergelijking met de beursreserve, en dus gaat het gemiddelde contract voor een grote hefboomwerking.

Aan de andere kant geven lage waarden aan dat gebruikers op de futuresmarkt op dit moment geen risico’s willen nemen, omdat ze geen aanzienlijke hefboomwerking hebben toegepast.

Historisch gezien, wanneer de ELR is gestegen, is de kans groter dat de prijs van de cryptocurrency volatiel wordt. Dit komt doordat een hogere mate van hefboomwerking betekent dat het gemiddelde contract meer kans heeft om geliquideerd te worden.

Een groot aantal liquidaties dat tegelijkertijd plaatsvindt, kan tot chaos op de markt leiden, en omdat dit waarschijnlijker is wanneer de ELR hoog is, heeft de prijs van nature een grotere kans om volatiel te worden.

Op dit moment heeft de metriek een waarde van 23%, wat niet zo hoog is als de waarde voor de crash van augustus, maar nog steeds opmerkelijk is. Huobi, Derbit en OKX lijken een onevenredige hoeveelheid hefboomwerking te hebben in vergelijking met de bredere sector, aangezien de ELR voor deze platforms momenteel respectievelijk 88%, 73% en 43% bedraagt.

Oppassen geblazen

Ondanks de recente stijging in activiteit op het netwerk en de stijging van de hefboomratio van de nummer twee cryptocurrency, is de Ethereum koers de afgelopen tijd niet veel bewogen. De munt wordt momenteel verhandeld op $1.619 op belangrijke beurzen, wat een stijging van 1,3% in de afgelopen 24 uur weerspiegelt. Als we echter de bovenstaande data moeten geloven, kan de volatiliteit binnenkort toenemen. Het is echter de vraag welke kant de munt op besluit te gaan. Gaan de bulls dit gevecht winnen van de bears? Wat denken jullie? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!