DeFi buiten het bereik van de CFTC? Coinbase CEO claimt van wel

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, uitte onlangs zijn zorgen over de recente handhavingsacties die zijn gestart door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) tegen verschillende DeFi-protocollen. Op platform X verklaarde hij het volgende:

“De CFTC zou geen handhavingsacties moeten ondernemen tegen gedecentraliseerde (DeFi) protocollen. Dit zijn geen financiële dienstverlenende bedrijven, en het is zeer onwaarschijnlijk dat de Commodity Exchange Act zelfs op hen van toepassing is.”

De recente acties van de CFTC

Vorige week heeft de CFTC geschillen geschikt met prominente DeFi-platforms Opyn, ZeroEx en Deridex. De projecten werden geldboetes opgelegd van respectievelijk $250.000, $200.000 en $100.000.

De belangrijkste beschuldigingen tegen Deridex en Opyn draaiden om hun verzuim om zich te registreren volgens de vereiste normen, naast andere aanklachten. Bovendien werden ZeroEx en de andere twee platforms beschuldigd van het illegaal aanbieden van geheven en gemarginaliseerde retail-commoditytransacties met digitale activa.

Het vaststellen van een juridisch precedent

Armstrong, die de gevoelens van velen binnen de cryptogemeenschap uitspreekt, hoopt dat de getroffen DeFi-protocollen de beslissing van de CFTC in de rechtbank zullen aanvechten. Hij gaf het volgende aan:

“Mijn hoop is dat deze DeFi-protocollen deze zaken voor de rechter brengen om jurisprudentie te scheppen.”

Armstrong’s standpunt benadrukt de geschiedenis van de rechtbanken bij het handhaven van de rechtsstaat. Hij wees er verder op dat dergelijke acties van regelgevende instanties de opkomende DeFi-industrie onbedoeld kunnen aanzetten om vriendelijkere oorden buiten de grenzen te zoeken.

Coinbase in zijn strijd tegen toezichthouders

Armstrong’s opmerkingen komen tegen de achtergrond van het voortdurende geschil van Coinbase met een andere regelgevende instantie, de Securities and Exchange Commission (SEC), die eerder in juni meerdere aanklachten indiende tegen Coinbase.

De Amerikaanse cryptocurrency-beurs wordt ervan beschuldigd van het niet registreren volgens vastgestelde voorschriften, wat het bredere thema van regelgevende onduidelijkheid in de crypto-industrie verder benadrukt.

De interventie van Brian Armstrong benadrukt dan ook de bredere uitdagingen in de markt en pleit voor een meer genuanceerd begrip. Aangezien DeFi-protocollen opereren in een gedecentraliseerde ruimte, moeten traditionele regelgevende kaders wellicht herzien worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!