Frankrijk gaat certificaten aan influencers verstrekken

De Franse financiële toezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers (AMF), heeft een nieuwe online algemene opleiding aangekondigd om legitieme influencers een certificaat te verstrekken.

In een persbericht verklaarde de instantie dat het initiatief zou moeten bijdragen aan het “professionaliseren van commerciële beïnvloeding, een activiteit die nu bij wet is gereguleerd.”

Influencers moeten minstens 75% van de 25 meerkeuzevragen correct beantwoorden om het zogenaamde “Responsible Influence Certificate” te krijgen. Echter, om het certificaat te verkrijgen, moeten influencers ook een algemeen certificaat behalen, ontwikkeld door de Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité.

De toezichthouder benadrukte dat het trainingsmodule niet alleen traditionele beleggingsproducten zoals aandelen of ETF’s behandelt, maar ook cryptocurrencies en crowdfunding.

Marie-Anne Barbat-Layani, voorzitter van de AMF, zei dat het certificaat “investeerders zou beschermen tegen financiële producten die te complex of te riskant zijn.” Ze ging verder met:

“Het beschermen van particuliere beleggers is onze topprioriteit. Als voor een publicatie van een influencer wordt betaald, is het van cruciaal belang dat het publiek duidelijk wordt geïnformeerd. De financiële sector is een sterk gereguleerde sector en beleggingscommunicatie moet aan de regels voldoen en duidelijk en accuraat zijn. niet-misleidend en evenwichtig. Het lijkt erop dat sommige influencers zich hiervan niet bewust zijn. Dit certificaat voor verantwoorde invloed in financiële reclame zal helpen dit vakgebied te professionaliseren en beleggers te beschermen tegen financiële producten die te complex of te riskant zijn. We moedigen professionals aan die zich tot influencers om ervoor te zorgen dat zij het certificaat hebben verkregen.”

De AMF heeft zich sinds het begin van het jaar actief ingezet voor de regulering van cryptocurrencies. In juni 2023 pleitte Barbat-Layani voor een verplicht vergunningsregime voor niet-geregistreerde dienstverleners, waaronder crypto.

Op dit moment wordt Frankrijk echter beschouwd als een crypto-vriendelijk knooppunt voor verschillende cryptocurrency-gerelateerde bedrijven, zoals Binance en de crypto-eenheid van Société Générale, Forge, die zijn geregistreerd bij de AMF. Het registratieproces omvat audits van de governance van bedrijven en hun naleving van anti-witwasregels.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!