Voormalig PayPal-president spreekt zich uit over de toekomst van Bitcoin

David Marcus, een Amerikaanse ondernemer, heeft een rijke geschiedenis in de fintech-sector. Hij was mede-oprichter van Diem, een cryptocurrency-project dat werd geïnitieerd door Facebook, en heeft gediend als president van PayPal, evenals hoofd van Messenger en hoofd van Novi bij Meta. Vanaf mei 2022 is Marcus mede-oprichter en CEO van Lightspark, een cryptocurrency-startup die zich richt op Bitcoin en het Lightning Network.

Lightspark is gebouwd op het Lightning Network, een layer-2-betalingsprotocol voor Bitcoin (BTC). Het Lightning Network maakt bijna realtime transacties mogelijk, is zeer schaalbaar en biedt privacyfuncties die het onderscheiden van Bitcoin’s layer-1. Hoewel het Lightning Network krachtig is, is het ook zeer complex en vormt het een drempel voor veel gebruikers.

Lightspark heeft als doel deze complexiteit te vereenvoudigen door een instappunt van enterprise-kwaliteit te bieden, waardoor ontwikkelaars en platforms wereldwijd gemakkelijk en snel kunnen profiteren van de voordelen van een realtime wereldwijd betalingsnetwerk. Met een businessmodel vergelijkbaar met AWS of andere cloudgebaseerde SaaS-bedrijven brengt Lightspark een kleine vergoeding in rekening voor transacties die via haar platform worden uitgevoerd. Bij schaalvergroting komt dit neer op ongeveer 15 basispunten zonder minimum vaste vergoeding. De startup richt zich op ontwikkelaars, portefeuilles, beurzen en OTC-spelers en richt zich op het empoweren van ontwikkelaars om nieuwe en innovatieve ervaringen te creëren.

Op 11 september 2023 verscheen Marcus op CNBC’s “Squawk Box” om de missie van Lightspark te bespreken. Volgens Marcus heeft de startup als doel om Bitcoin te transformeren tot een wereldwijd betalingsnetwerk. Hij benadrukte hoe gemakkelijk mensen wereldwijd kunnen communiceren via e-mail, tekst of videochat, maar betreurde dat geld over de grenzen sturen nog steeds uitdagend is. Marcus vergeleek de huidige staat van wereldwijde betalingen met het “faxtijdperk”, waarbij hij aangaf dat het verouderd is en gemoderniseerd moet worden.

Gevraagd naar de beperkingen van bestaande betaalmethoden zoals Venmo, zei Marcus dat deze diensten niet universeel zijn. Hij legde uit dat geld sturen naar deze diensten een ingewikkeld proces wordt als iemand niet dezelfde fintech-apps gebruikt of een internationale toerist is. Marcus benadrukte de behoefte aan een universeel protocol voor geld op internet, waarvan hij gelooft dat het ontbreekt in de huidige systemen. Hij wees er ook op dat geld internationaal verzenden vaak gepaard gaat met omslachtige processen zoals naar een bankfiliaal gaan en kosten betalen.

Bij het bespreken van het Lightning Network zei Marcus dat het off-chain transacties mogelijk maakt die later worden verrekend op de Bitcoin-blockchain. Dit maakt volgens hem transacties sneller en kosteneffectiever. Marcus beschreef het Lightning Network als een “netto verrekeningslaag” die realtime, definitieve, goedkope transacties tussen verschillende valuta’s kan faciliteren.

Marcus merkte op dat het wereldwijde betalingsnetwerk een “enorme” industrie is met biljoenen dollars aan transacties die via SWIFT en andere betalingsnetwerken lopen. Wat betreft de waardering van Bitcoin, zei Marcus dat Bitcoin zelf misschien niet de valuta is voor alledaagse transacties, maar dat fragmenten van Bitcoin op het Lightning Network die rol kunnen vervullen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!