Bitcoin wordt massaal van beurzen gehaald

In de afgelopen drie jaar is er een opmerkelijke beweging geweest in de Bitcoin-holdings. Sinds 1 september 2020 is er maar liefst 804.000 Bitcoin, equivalent aan $20,79 miljard, weggehaald bij gecentraliseerde beurzen. Opvallend is dat in de afgelopen drie maanden alleen al 184.000 BTC van dat bedrag, ter waarde van $4,75 miljard, is opgenomen.

Miljarden aan Bitcoin teruggenomen uit gecentraliseerde beurzen

Gecentraliseerde beurzen hebben aanzienlijk minder Bitcoin (BTC) in hun bezit dan drie jaar geleden. Gegevens van Cryptoquant.com tonen aan dat op 1 september 2020 handelsplatforms een reserve hadden van 2,828 miljoen BTC. Kijk ongeveer drie jaar verder en dat aantal is gedaald tot 2,024 miljoen, wat een afname van 804,000 BTC betekent. Hoewel BTC-holdings op beurzen consistent zijn afgenomen gedurende deze jaren, heeft het debacle bij FTX een aanzienlijke daling veroorzaakt.

Net voordat het bedrijf faillissement aanvroeg in november 2022, hadden beurzen 2,511 miljoen BTC, wat wijst op een teruggave van 487,000 BTC sindsdien. In slechts drie maanden sinds 23 mei 2023 is ongeveer 184,000 BTC opgenomen uit gecentraliseerde cryptobeurzen. Tegen 28 augustus naderden de BTC-holdings op deze platforms bijna de 2 miljoen-grens, met gegevens van Cryptoquant.com die een saldo van 2,007,427 BTC aangeven. In de afgelopen dagen is er een bescheiden toename geweest, waardoor de Bitcoin-holdings zijn gestegen naar 2,024 miljoen.

Gegevens van 2 september 2023 laten zien dat Binance, de belangrijkste gecentraliseerde handelsplatform in Bitcoin-holdings, in de afgelopen 30 dagen 892,09 BTC heeft zien verdwijnen. In dezelfde periode zag Coinbase 5,718,86 BTC vertrekken, op basis van gegevens van coinglass.com. Bitfinex verloor 429,02 BTC, terwijl OKX 1,778,97 BTC zag opgenomen worden. Van de top vijf zag Gemini een aanzienlijke uitstroom van 22,313,24 BTC uit zijn reserves. Bybit registreerde ook een aanzienlijke opname van 30,673,34 BTC in de afgelopen maand.

De trend van BTC-opnames uit gecentraliseerde beurzen benadrukt de groeiende voorkeur voor het zelfbeheer van Bitcoin holdings. Deze aanpak biedt gebruikers volledige controle over hun activa en elimineert de risico’s die gepaard gaan met kwetsbaarheden van beurzen, zoals hacks, mogelijke insolventies of regelgevende optredens. Het instorten van FTX diende als een scherp herinnering aan deze risico’s en bracht het zelfbeheer-idee verder in de schijnwerpers. Hoewel de exacte redenen voor deze enorme opnames onzeker blijven, zijn de voordelen van zelfbeheer onmiskenbaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!