Bitcoin prijs daalt onder $26.000, maar hoe komt dit?

De prijs van de toonaangevende cryptocurrency, Bitcoin (BTC), heeft gisteren een daling ervaren naar prijsniveaus van $25.600, waardoor de algehele cryptomarkt in een neerwaarts spiraal terecht gekomen is. Bij het beoordelen van het huidige technische perspectief van Bitcoin, benadrukte een bekende Nederlandse cryptocurrency-analist de prijsniveaus die een cruciale rol zouden kunnen spelen in de nabije toekomst en besprak mogelijke scenario’s.

Waarom daalt de Bitcoin koers?

De Bitcoin prijs blijft direct worden beïnvloed door macro-economische gebeurtenissen, en het is ook waarschijnlijk dat verdere regelgevingsmaatregelen en renteverhogingen enige invloed zullen hebben op de BTC-prijs. Zelfs nadat China op 1 september had verklaard dat virtuele activa juridisch eigendom zijn, bleef de Bitcoin koers dalen.

Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, hield ook een toespraak op 25 augustus in Jackson Hole waarin hij inzicht gaf dat de Fed agressieve rentetarieven zal blijven hanteren zolang dat nodig is om de inflatie te beteugelen.

Op de lange termijn verwachten marktdeelnemers nog steeds dat de prijs van Bitcoin zal herstellen, vooral nu meer financiële instellingen de koningsmunt lijken te omarmen.

De korte-termijn onzekerheid op de cryptomarkt lijkt het langetermijnperspectief van institutionele beleggers dan ook niet te hebben veranderd. Door de recente ontwikkelingen omtrent de Grayscale vs. SEC-zaak, dringen grote instellingen aan op financiële instrumenten voor Bitcoin, die mogelijk een bull run kunnen veroorzaken.

De SEC lijkt echter van plan te zijn beslissingen over het goedkeuren van Bitcoin ETF’s, waaronder de aanvraag van BlackRock, uit te stellen tot 2024, en dit kan een negatieve invloed hebben op het sentiment van beleggers en de prijsactie op de cryptomarkt.

Liquidaties van longposities blijven voortduren

De cryptomarkt begon de dag met een neerwaartse beweging. De Bitcoin koers daalde gedurende de dag naar prijsniveaus van $25.600. Met BTC die onder de $26.000-niveau zakt, hebben de meeste altcoins in de cryptomarkt sinds de ochtenduren verdere verliezen ervaren. Maar de grote vraag is: Waarom is de Bitcoin koers gedaald? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke redenen en het toekomstperspectief.

De bulls werden op 17 augustus verrast toen er meer dan $213,5 miljoen aan longposities werd geliquideerd. Dit markeerde de grootste enkele dag van liquidaties van Bitcoin longposities sinds de ineenstorting van Terra Luna in mei 2022. De liquidaties van longposities gingen echter door en sloten augustus af met $41,7 miljoen aan liquidaties in de 24 uur voorafgaand aan 1 september.

Wanneer BTC-longs worden geliquideerd zonder koopdruk van handelsvolume, wordt de Bitcoin prijs negatief beïnvloed. Het handelsvolume van Bitcoin heeft ook het laagste niveau bereikt sinds begin 2021, en het handelsvolume van BTC Ordinals is tevens met meer dan 98% gedaald.

Het ontbreken van consistent handelsvolume heeft de Fear and Greed Index, een belangrijke graadmeter voor het sentiment van beleggers, in de afgelopen 30 dagen in een neerwaartse trend gebracht, waarbij het van neutraal sentiment naar angst is verschoven.

Bitcoin-optiemarkten blijven stijgen

De marktstructuur van Bitcoin is herstellende sinds het begin van 2023, maar de recente prijsactie heeft de marktstructuur bearish gemaakt. Ondanks de stijging van het openstaande volume van Bitcoin, is er een gebrek aan consolidatie boven $27.000, en sommige analisten geloven dat de BTC-prijs op weg is naar $23.000. Als de neerwaartse beweging het sleutelniveau van $24.750 weet te bereiken, zal het bullish momentum volledig worden uitgewist.

Hoewel sommige investeerders hebben gespeculeerd dat BlackRock mogelijk de Bitcoin prijs onderdrukt in aanloop naar hun uiteindelijke ETF-lancering, lijkt het argument niet te kloppen, aangezien ze meer te verliezen hebben bij een crash van de BTC-prijs.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Terwijl BTC onder de $26.000-niveaus zakte, evalueerde de bekende Nederlandse cryptocurrency-analist Michael Van de Poppe de recente situatie van BTC in een tweet, aangezien de marktdaling voortduurt.

Bij het analyseren van het huidige technische perspectief van Bitcoin wees Van de Poppe op mogelijke prijsniveaus die een cruciale rol zouden kunnen spelen in de nabije toekomst en besprak mogelijke scenario’s voor BTC. De analist suggereerde dat als de daling op korte termijn aanhoudt, Bitcoin zou kunnen dalen naar de niveaus van $24.800 tot $25.300, maar nadat deze niveaus zijn bereikt, zou het een nieuwe opwaartse trend kunnen initiëren.

Bovendien identificeerde de analist ook prijsniveaus die Bitcoin in de nabije toekomst zou moeten overschrijden om een sterke opwaartse trend te herstellen. Volgens de analist, als BTC op korte termijn de niveaus van $26.700 overschrijdt, zou het een nieuwe opwaartse trend in de cryptomarkt kunnen starten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!