Congreslid Davidson waarschuwt voor dystopische toekomst vanwege CBDC’s

Amerikaans Congreslid Warren Davidson waarschuwt dat door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC’s) zou kunnen leiden tot een dystopische toekomst. De Republikein uit Ohio vertelde namelijk aan zijn 78.900 volgers op X dat hij van mening is dat CBDC’s geld kunnen omvormen tot een krachtig middel voor overheidscontrole, en dat hij van plan is wetgeving in te voeren om de ontwikkeling van dit soort digitale activa strafbaar te stellen. Hij zei het volgende:

“Om het kristalhelder te maken, werk ik aan wetgeving om het ontwerpen, bouwen, testen, ontwikkelen of oprichten van een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta strafbaar te stellen.

CBDC vormt een existentiële bedreiging voor de westerse beschaving door geld te corrumperen tot een instrument voor dwang en controle.

Deugdelijk geld dient als een stabiele bewaarplaats van waarde en een efficiënt middel van uitwisseling.”

Davidson zei ook dat hij Central Bank Digital Currencies wil verbieden omdat ze andere digitale activa zoals Bitcoin (BTC) bedreigen, wat de ontwikkeling van gunstige financiële technologie belemmert. Hierover voegde hij het onderstaande toe:

“Door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC) vormt een ernstige bedreiging voor alle digitale activa. Zoals ik al zei tijdens Flyover FinTech, verwarren veel mensen zelfs BTC ten onrechte met CBDC.

Tenminste zijn de meesten het erover eens dat CBDC slecht is – het financiële equivalent van de Death Star.

Word geen medeplichtige aan het ontwerpen, bouwen, testen, ontwikkelen of oprichten van CBDC. Het verbieden van CBDC is essentieel voor de toekomst van de Amerikaanse FinTech.”

Davidson noemt verschillende partijen die momenteel werken aan CBDC’s, waaronder Ripple Labs:

“Gedigitaliseerde activa zijn niet het probleem. Het zijn de mensen. Entiteiten (waaronder de Federal Reserve, Ripple, Consensys) en beïnvloeders werken actief aan CBDC-projecten.”

Het congreslid gaf bovendien aan dat CBDC’s het tegenovergestelde zijn van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en zweert hun acceptatie te voorkomen:

“Huidige versies van CBDC’s worden centraal beheerd, met toestemming gebaseerde databases die afhankelijk zijn van digitale identificatie. Dit staat haaks op DeFi, waar de hele rekenarchitectuur is ontworpen om privacy te beschermen en toestemmingsloze peer-to-peer transacties mogelijk te maken. Meer dan 100 landen bestuderen, ontwikkelen of implementeren dezelfde griezelige surveillancetechnologie als China.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!