Bitcoin koers op weg richting $20.000? Of kunnen de bulls dit niveau behouden?

In een vrij plotselinge beweging daalde de Bitcoin koers donderdag naar niveaus die niet meer zijn gezien sinds de vroege dagen van 2023. Door deze fikse daling, vragen velen zich af wat de volgende stap gaat zijn voor de koningsmunt. Is een daling naar $20.000 waarschijnlijk? Of gaat de munt toch weer door naar het opzoeken van de $30.000-grens.

Bitcoin-pad in lijn met beurscrash van 1930

Volgens Mike McGlone, senior macro strateeg bij Bloomberg, vertoont de huidige koers van Bitcoin (BTC) een opvallende gelijkenis met de beurscrash van 1930 in de Verenigde Staten. Zo benadrukte hij in zijn analyse het duidelijke patroon van omkering en neerwaartse trend in de grafiek van Bitcoin op basis van de moving average van 100-weken.

Bitcoin

De implicaties van dit patroon, in combinatie met het fundamentele principe van “niet ingaan tegen” de Federal Reserve en de mogelijkheid van een ommekeer van een van de best presterende activa uit de geschiedenis, geven reden tot nadenken.

Amerikaanse staatsobligaties zorgen voor extra tegenwind

Daarnaast voegen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar – die bijna 5% bedragen, wat een historisch hoogtepunt markeert in de crypto-wereld – verdere tegenwind toe voor de nummer één cryptocurrency.

Bitcoin, geboren in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en tijdens een periode van zeer lage rentetarieven, kan hierdoor te maken krijgen met een langere periode van terugval.

Volgens McGlone kan in een tijdperk van bijna nul en negatieve rentetarieven de aantrekkingskracht van een digitale equivalent van goud fascinerend zijn. Echter, het landschap verandert nu doordat ’s werelds veiligste effecten ongeveer 10% totaalrendement bieden over twee jaar. Deze verschuiving kan de prijzen van risicovollere activa, waaronder Bitcoin, onder druk zetten.

De betekenis van het ongeveer 5% rendement op Amerikaanse schatkistpapieren met een looptijd van twee jaar heeft historische parallellen. Het gaat terug naar voor de financiële crisis en de geboorte van Bitcoin. Deze correlatie suggereert mogelijke tegenwinden voor de meeste risicoactiva.

McGlone’s analyse, gericht op de moving averagen van 100-weken, versterkt de overheersende neerwaartse vooringenomenheid die wordt waargenomen in Bitcoin, vooral in vergelijking met de grootste concurrentie in schatkistrendementen die in bijna twee decennia zijn gezien.

Analisten waarschuwen voor mogelijke niveaus onder de $20.000

De recente prijsbewegingen van Bitcoin heeft veel investeerders onzeker gemaakt over de toekomst ervan, waarbij sommige analisten parallellen trekken met historische prijscrashes. Keith Alan, medeoprichter van Material Indicators, heeft inzichten gedeeld over de huidige marktomstandigheden.

Sinds het begin van de berenmarkt heeft Alan de prijsbewegingen van Bitcoin nauwlettend gevolgd en een grafiek gedeeld die suggereert dat er potentieel is om de niveaus onder de $20.000 opnieuw te testen.

Bitcoin

Hoewel hij de mogelijkheid van kortetermijn scalpmogelijkheden erkent, adviseert Alan voorzichtigheid en beperkte blootstelling om kapitaal te behouden voor wat hij gelooft dat een enorme koopkans kan zijn. Het is echter opmerkelijk dat Alan benadrukt dat hij niet gelooft dat de bodem voor Bitcoin is bereikt.

Zoals weergegeven in Alans grafiek, staat de Bitcoin-markt op een cruciaal punt waar de sterkte van de ondersteuning op $25.000 cruciaal is voor het bullish scenario op korte termijn. Het niet kunnen vasthouden van dit niveau kan leiden tot een herbezoek van de piek van de bullmarkt in december 2017 op $19.800.

Naast zorgen voor Bitcoin is er de mogelijkheid van voortzetting van de neerwaartse momentum, met potentieel een dieptepunt van vier jaar rond de top van de bullmarkt van juni 2019 op $13.800. Deze situatie zou veel bulls verrassen, vooral gezien het overheersende geloof gedurende 2023 dat de crypto-winter ten einde liep.

De dynamiek is echter verschoven voor de meest prominente cryptocurrency op de markt, en de bulls moeten hun overgebleven ondersteuningsniveaus verdedigen om een verlengde daling gedurende de rest van het jaar te voorkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!