Bitcoin koers daalt hard door angst in de markt

Zoals jullie vast allemaal gezien hebben toen jullie wakker werden, is de Bitcoin prijs gisteren flink gedaald. De koningsmunt daalde gisteravond binnen enkele minuten tot $25,166, waardoor er meer dan $700 miljoen in slechts een half uur werd geliquideerd. Het gevaar is echter nog niet geweken.

Bitcoin daalt door stijgende rentetarieven

De wereldwijde rentetarieven blijven stijgen, vooral in de Verenigde Staten, waar de 30-jarige staatsobligatie steeg tot 4,42 procent, het hoogste niveau sinds 2011, volgens Bloomberg. Met 4,32 is het rendement op 10 jaar slechts één basispunt verwijderd van het hoogste punt in 15 jaar.

Dit heeft bijgedragen aan een daling van de prijzen van cryptocurrencies en risicoactiva in het algemeen. Volgens een marktanalist wijzen stijgende obligatierendementen op een verslechterende aandelenbelegging. Hogere disconteringsvoeten verlagen de kasstroomwaarderingen en de risicopremie op aandelen is gedaald tot het niveau van 2007 als gevolg van krappere kredietverlening.

Hogere obligatierendementen impliceren een zwakkere investeringscase voor niet-renderende activa zoals Bitcoin en edelmetaal. Hoe overtuigend de argumenten voor fysieke activa ook zijn, geven deze activa geen vast opbrengsteren zoals aandelen.

Faillissement Evergrande Group zorgt voor extra angst

Tevens werd duidelijk dat de China Evergrande Group donderdag in New York faillissementsbescherming aangevraagd heeft onder Chapter 15. Chapter 15-faillissement beschermt de activa van het bedrijf in de Verenigde Staten, terwijl elders aan herstructureringen wordt gewerkt. Internationale schuldsaneringsovereenkomsten vereisen soms een Chapter 15-toepassing tijdens de afronding van een transactie.

Het verzoekschrift van Evergrande verwijst naar herstructureringsoperaties die zijn uitgevoerd in Hong Kong en de Kaaimaneilanden. Het Chinese bouwbedrijf werkt al maanden aan de afronding van zijn offshore schuldherstructureringsplan. In juli kreeg het de goedkeuring van de rechtbank om over de overeenkomst te stemmen. De bijeenkomsten staan gepland voor eind deze maand.

Nadat het nieuws van het faillissement bekend werd, zakte de prijs van Bitcoin direct naar $27.600. De munt daalde echter al snel weer verder en bereikte een dieptepunt rond het $25.000-niveau.

De verkoop van SpaceX, Evergrande en het sanctiebesluit van de Fed in combinatie met de onlangs aangekondigde FOMC-notulen hebben de cryptocurrency-markt geschokt, wat de daling in gang zette.

Verhoogde Bitcoin-volatiliteit

De BTC-volatiliteit nam snel toe in de eerste minuten van 18 augustus. BTC zakte naar $24.715 op de Bitfinex cryptocurrency exchange. De daling bracht de marktwaarde van Bitcoin voor het eerst sinds 16 juni onder de $500 miljard. Crypto-analist Will Clemente verklaarde dat de huidige prijsbeweging van Bitcoin de meest volatiele beweging tot nu toe is in 2023.

Hoewel een dergelijke beweging werd verwacht na een buitensporige geringe volatiliteit, verraste de snelheid waarmee deze plaatsvond beleggers. Ondanks de daling blijft BTC ongeveer 60% boven de startprijs van $16.500 in 2023.

Tot waar zal de Bitcoin koers dalen?

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin prijs op $26.800. Het geteste ondersteuningsniveau van $25.500 blijft voorlopig behouden. Om grotere verliezen te voorkomen, zal het nodig zijn om deze kritieke zone te handhaven. Als we daaronder sluitingen zien, kan de verkoop doorgaan tot $24.000 en $23.500. Altcoin-investeerders zijn echter het meest getroffen door de plotselinge daling.

Veel cryptocurrencies beginnen de dag met dubbelcijferige verliezen op basis van 24 uur en zijn afhankelijk van de toekomstige route van de Bitcoin koers. De verwachting is echter dat de grootste daling achter ons ligt, echter is dit geen zekerheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!