Bitcoin-daling kan worden toegeschreven aan SpaceX, de yuan en de Fed

SpaceX van Elon Musk verkocht naar verluidt zijn Bitcoin (BTC) bezittingen, waardoor de prijzen van de crypto-markt dalen. Het faillissement van een Chinese vastgoedgigant en vrees voor renteverhogingen zijn enkele van de theorieën die zijn geopperd als verklaring voor de onverwachte prijsdaling van Bitcoin.

Op 18 augustus stortte de prijs van Bitcoin plotseling meer dan 8% in een tijdsbestek van 10 minuten in, waarbij ook de bredere crypto-markt werd meegesleurd, wat velen in de crypto-community verbaasd achterliet. Hoewel er geen consensus lijkt te zijn over de reden achter de plotselinge daling van de markten, hebben verschillende crypto-marktanalisten hun eerste theorieën gedeeld.

Josh Gilbert, marktanalist bij eToro, schreef de daling toe aan een rapport waarin stond dat SpaceX mogelijk een deel of al zijn $373 miljoen aan Bitcoin bezittingen van de hand heeft gedaan. Dit rapport werd gepubliceerd in een artikel van The Wall Street Journal op 17 augustus. Gilbert gaf het onderstaande aan:

“Telkens wanneer een grote naam in de industrie Bitcoin verkoopt, vooral iemand zo invloedrijk als Elon Musk, zal dit de prijs onder druk zetten.”

Dit zou de plotselinge prijsdaling ongeveer 2,5 uur na de online publicatie van het rapport plaatsen. Een andere theorie van Gilbert is de snelle verandering in sentiment, als gevolg van de bredere marktverwachtingen van toekomstige renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve.

Tina Teng, een marktanalist van CMC Markets, deelde een andere mening en wees op de recente stijging van de rendementen op staatsobligaties als de oorzaak van de verkoopgolf. Teng legde uit dat een stijging van de rendementen op staatsobligaties doorgaans duidt op een afname van de liquiditeit op de bredere markt. “Dit zou de voornaamste reden kunnen zijn dat cryptocurrencies zijn gezakt”, aldus Teng.

Hoewel de Evergrande-crisis mogelijk een indirecte invloed op de prijs van Bitcoin kan hebben gehad, geloofde Teng niet dat dit een van de hoofdoorzaken van de daling was. “Dit heeft meer invloed op het sentiment ten opzichte van de Chinese economie en investeerders”, legde ze uit.

Markus Thielen, hoofd onderzoek bij Matrixport, beweerde dat het risico van een devaluatie van de Chinese yuan mogelijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de verkoopgolf. Hij zei hierover het volgende:

“Het grootste macro-risico is een mogelijke devaluatie van de Chinese yuan, die handelt op het zwakste niveau sinds 2007. In augustus 2015, toen China voor het laatst de yuan devalueerde, daalde de Bitcoin-prijs met -23% in de twee weken na de devaluatie.”

Terwijl er veel andere nieuwsgebeurtenissen kunnen hebben bijgedragen, beweerde een anonieme derivatenhandelaar die bekend staat als TheFlowHorse dat de plotselinge neerwaartse beweging het gevolg kan zijn van een enkele grote partij die grote verkopen deed, wat vervolgens resulteerde in extra druk op derivaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!