Hoe groot is de kans op een Amerikaanse Bitcoin ETF?

In een recent interview met Bloomberg deelde Cathie Wood, de CEO en CIO van Ark Invest, enkele inzichten over de mogelijke impact van Bitcoin ETF’s op de markt. Wood verklaarde dat de aankondiging van BlackRock in juni over de indiening van een Bitcoin ETF aanvraag heeft geleid tot een stijging van de prijs, maar dat deze sindsdien stabiel is gebleven. Ze zei tevens dat het opmerkelijk was dat de Bitcoin koers van $19.000 naar $30.000 steeg tijdens een regionale bankencrisis.

Volgens Wood is Bitcoin aantrekkelijk vanwege zijn vermogen om bescherming te bieden tegen inflatie en het in beslag nemen van activa, evenals zijn veerkracht tegen tegenpartijrisico. Dit is de reden waarom Bitcoin een instroom zag vanwege zijn gedecentraliseerde en transparante kenmerken, die een veilige haven bieden te midden van toenemende angsten voor een nieuwe bankencrisis.

Worden er Bitcoin ETF’s goedgekeurd door de SEC?

Vooruitkijkend verwacht Wood dat de naderende datum van 13 augustus waarschijnlijk voorbij zal gaan met de mogelijkheid dat de SEC de goedkeuring van Ark’s Bitcoin ETF uitstelt. Ze gelooft dat als de SEC een Bitcoin ETF goedkeurt, het waarschijnlijk veel tegelijk zal goedkeuren, waarbij ze benadrukt dat uitstekende marketing- en communicatiestrategieën nodig zijn om ze te onderscheiden.

Desalniettemin bekritiseerde Wood de tegenstrijdige aanpak van de SEC en stelde ze vragen bij de besluitvorming rond de goedkeuring van een Bitcoin futures ETF, terwijl het een tegenstander blijft van een spot Bitcoin ETF. Ze vindt het verwarrend hoe de eerste, die tegenpartijrisico met zich meebrengt, goedkeuring heeft gekregen, terwijl de laatste, die één-op-één wordt ondersteund door Bitcoin in koude opslag, dat niet heeft. Ze zei:

“Er is tegenpartijrisico dat je niet zou hebben bij een Bitcoin ETF, die één-op-één wordt ondersteund door Bitcoin in de koude opslag van Coinbase, het verbaast me nog steeds.”

Uiteindelijk zou de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF door de SEC mensen ervan hebben weerhouden te investeren in FTX, dat nu in allerlei juridische problemen verkeert. Dit is iets wat niet zoveel met elkaar te maken heeft, gezien het FTX-debacle plaatsvond bij een gecentraliseerd bedrijf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!