Binance verdedigt zich tegen beschuldigingen vanuit de VS

Wanneer het op een confrontatie aankomt, deinst de cryptocurrency-gigant Binance niet terug zonder een gevecht. Het geplaagde bedrijf, onder leiding van oprichter en CEO Changpeng Zhao, bereidt zich voor om te reageren op de aanklacht van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), waarin het wordt beschuldigd van het schenden van Amerikaanse wetten.

Het krachtige verweer dat het voorbereidt, geeft de vastberadenheid aan van deze industrietitaan om zijn reputatie te beschermen en zijn positie in de cryptowereld te behouden.

Binance: Onbuigzaam in het gezicht van beschuldigingen

Binance, ’s werelds toonaangevende cryptobeurs, scherpt zijn juridische klauwen voor een rechtszaak die gepland staat op 27 juli. Naarmate de kalender nadert naar de naderende datum, bewapenen de juridische experts van de beurs zichzelf om de beschuldigingen te weerleggen en om afwijzing van de CFTC-rechtszaak te eisen.

De aanvankelijke aanval van de CFTC kwam in maart, waarin Binance werd afgeschilderd als een “illegale” beurs en er twijfel werd gezaaid over de geloofwaardigheid van het nalevingsprogramma.

Een steek die de industrie-gigant probeert te verzachten met een ijzersterk verweer, waarin de beschuldigingen van het uitvoeren van commodity-derivatentransacties namens Amerikaanse personen worden weerlegd.

Een web van juridische problemen en een vastberaden standpunt

Echter, niet alleen de CFTC vormt een strijd voor Binance. Het bedrijf en zijn CEO zijn ook in het vizier van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gekomen in juni.

Beschuldigd van het opereren van een “web van bedrog”, worden Binance en Zhao geconfronteerd met 13 aanklachten, waarvan sommige zijn ingediend tegen hun veronderstelde onafhankelijke Amerikaanse beursoperator.

De cryptoleider staat ook onder het vergrootglas voor mogelijke witwaspraktijken en schendingen van sancties door het ministerie van Justitie.

Terwijl de schaduwen van deze ernstige beschuldigingen groot zijn, blijkt dat interne meningsverschillen tussen aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar verluidt de voortgang van het uitgebreide onderzoek naar de naleving van Binance met Amerikaanse anti-witwaswetten en sancties belemmeren.

Een onderzoek dat al in 2018 werd gestart, waarbij sommigen aandringen op snelle actie, terwijl anderen meer tijd vragen voor het onderzoek van het bewijsmateriaal.

Mogelijke gevolgen voor Binance

Een mogelijke klap tegen Binance en zijn vooruitstrevende leider, Zhao, kan problemen opleveren voor de sterke positie van de beurs in de industrie, vooral na de recente ondergang van concurrent FTX.

Desalniettemin blijft het bedrijf onbuigzaam, terwijl hun verdedigingsadvocaten van Gibson Dunn proberen een ineenstorting te voorkomen in een toch al kwetsbare cryptomarkt.

Binance heeft zijn zaak uiteengezet tijdens recente vergaderingen met functionarissen van het ministerie van Justitie, waarbij werd gesuggereerd dat een strafrechtelijke vervolging de toch al turbulente markt verder zou kunnen destabiliseren. Bovendien is het mogelijk dat Binance mogelijke schikkingen kan treffen.

Het terughoudende standpunt van Binance over de interne gang van zaken bij het ministerie van Justitie benadrukt de complexiteit van het lopende onderzoek. Of het ministerie het bedrijf en zijn leidinggevenden zal aanklagen, onderhandelingen zal voeren over een schikking, of de zaak helemaal zal seponeren, blijft een open vraag.

Het gevecht is verre van voorbij voor Binance. Maar één ding is glashelder – ze zullen niet zonder strijd ten onder gaan. Terwijl ze blijven terugvechten tegen deze beschuldigingen, zal de cryptowereld nauwlettend toekijken, in afwachting van de uitkomst van deze juridische strijd met grote belangen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!