Binance en CZ gaan zich verzetten tegen CFTC-aanklacht

Binance Holdings, de exploitant van ’s werelds grootste crypto-handelsplatform, de CEO Changpeng Zhao en voormalig Chief Compliance Officer Samuel Lim zijn van plan om de klacht van de U.S. CFTC tegen de exchange te laten seponeren, zo blijkt uit een rechtbankdocument dat maandag werd aangehaald door Reuters en Bloomberg.

In maart van dit jaar werd Binance aangeklaagd door de CFTC wegens vermeende schendingen van de Amerikaanse handels- en derivatenregels. Destijds verklaarde de toezichthouder dat de exchange sinds ten minste juli 2019 commodity-derivatentransacties had aangeboden en uitgevoerd namens Amerikaanse personen.

In de rechtszaak werd betoogd dat Binance zich had moeten registreren bij het Amerikaanse agentschap en werd opgemerkt dat het bedrijf jarenlang de regels van de CFTC bleef overtreden. De toezichthouder beschuldigde CZ en zijn bedrijf van het exploiteren van een “illegale” exchange en het hebben van een “schijn” compliance programma. Op 27 juli moet de exchange haar reactie op de CFTC-klacht indienen.

Binance en Zhao zijn ook het doelwit van een juridische procedure van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), die beweert dat de exchange en haar management effectenwetten hebben geschonden door tokens te verkopen die de toezichthouder als niet-geregistreerde effecten beschouwt, terwijl ze investeerders en toezichthouders misleidden.

De crypto-reus staat voor verschillende onderzoeken over de hele wereld, waaronder een lopend onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie naar vermoede schendingen van de antiwitwaswetgeving en sanctieontduiking. Autoriteiten in België hebben Binance opgedragen om alle crypto-diensten stop te zetten, terwijl Franse aanklagers een onderzoek naar witwassen hebben gestart.

Miljardair Changpeng Zhao heeft geprobeerd klanten gerust te stellen na het nieuws over vertrekkende leidinggevenden bij het bedrijf en berichten over massale ontslagen. Tegen de achtergrond van de juridische strijd met Amerikaanse regelgevers, zag de Amerikaanse dochteronderneming van Binance vorige maand haar marktaandeel aanzienlijk krimpen.

Te midden van de huidige regelgevende onderdrukking van de crypto-industrie in de VS hebben de gedeeltelijke rechtbankoverwinning van blockchain-bedrijf Ripple in een rechtszaak met de SEC over zijn XRP-token, evenals de beslissing van de effectenregulator om de aanvraag van het financiële gigant Blackrock voor een bitcoin ETF formeel te accepteren, reden gegeven voor optimisme.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!