CFTC onderneemt stappen tegen Binance en zijn CEO

De Amerikaanse Commodities Future Trading Commission (CFTC) heeft crypto-exchange Binance en zijn CEO Changpeng Zhao (CZ) aangeklaagd voor een lange lijst van overtredingen, waardoor onzekerheid op de cryptomarkt is ontstaan.

In een persbericht vanuit de toezichthouder zei voorzitter Rostin Behnam dat Binance willens en wetens de CFTC-regels heeft overtreden en actief naleving heeft vermeden. Het ging verder met:

“De handhavingsactie van vandaag toont aan dat er geen locatie is, of beweerd gebrek aan locatie, die de CFTC zal beletten Amerikaanse investeerders te beschermen. Ik heb duidelijk gemaakt dat de CFTC al haar bevoegdheden zal blijven gebruiken om wangedrag op de volatiele en risicovolle markt voor digitale activa op te sporen en te stoppen.

Jarenlang wist Binance dat ze de CFTC-regels schonden en actief werkten om zowel het geld te laten stromen als naleving te voorkomen. Dit zou een waarschuwing moeten zijn voor iedereen in de wereld van digitale activa dat de CFTC niet zal tolereren dat de Amerikaanse wet opzettelijk wordt vermeden. Ik juich het ijverige en toegewijde werk van het handhavingsteam van de CFTC toe bij het instellen van deze actie, en voor hun harde werk bij het aanpakken van illegale operaties in de digitale activaruimte.”

Het bedrijf zou “actief lucratieve en commercieel belangrijke ‘VIP’-klanten cultiveren, waaronder institutionele klanten, gevestigd in de Verenigde Staten’, zei de toezichthouder, die Binance in ieder geval sinds 2021 onderzoekt.

Bovendien gaf de gecentraliseerde beurs zijn werknemers en klanten opdracht om hun ware locatie te verbergen door virtuele privénetwerken (VPN’s) te gebruiken om nalevingscontroles te omzeilen, aldus de CFTC. Het beschreef het als volgt:

“VPN’s hebben het effect dat het echte IP-adres van een internetgebruiker wordt gemaskeerd. Het gebruik van VPN’s door klanten om toegang te krijgen tot en handel te drijven op het Binance-platform is een publiek geheim geweest en Binance is altijd op de hoogte geweest van en moedigde het gebruik van VPN’s door Amerikaanse klanten aan.”

De aanklachten zijn specifiek gericht tegen CZ, Binance Holdings Limited, Binance Holdings (IE) Limited, Binance (Services) Holdings Limited, en zijn ook gericht tegen de voormalige Chief Compliance Officer van Binance, Samuel Lim, wegens vermeende medeplichtigheid aan de schendingen van het bedrijf.

De CFTC beweerde tevens dat CZ zelf zich bezighoudt met niet-geregistreerde handel voor eigen rekening via een reeks frauduleuze Binance-accounts. Het zei hierover het volgende:

“Naast de entiteiten die het Binance-platform beheren, is Zhao de directe of indirecte eigenaar van entiteiten die zich bezighouden met eigen handelsactiviteiten op het Binance-platform, waaronder Merit Peak Limited en Sigma Chain AG, en Zhao is ook de directe of indirecte eigenaar van ongeveer 300 afzonderlijke Binance accounts die betrokken zijn bij handelsactiviteiten voor eigen rekening op het Binance-handelsplatform. Zhao is in geen enkele hoedanigheid bij de Commissie geregistreerd.”

De aanklacht “is onverwacht en teleurstellend omdat we al meer dan twee jaar samenwerken met de CFTC”, vertelde een woordvoerder van Binance. In de afgelopen twee jaar heeft Binance “aanzienlijke investeringen gedaan… om ervoor te zorgen dat er geen Amerikaanse gebruikers actief zijn op ons platform”, voegde de woordvoerder eraan toe, inclusief het vergroten van de omvang van het compliance-team tot ongeveer 750 mensen en het uitgeven van $80 miljoen op externe partners die haar nalevingsprogramma’s ondersteunen.

Op het moment van schrijven heeft CZ geen commentaar gegeven op de aantijgingen, behalve een korte tweet waarin de nummer 4 stond, een verwijzing naar zijn eerder gestelde doelen voor 2023, waarvan de vierde is om “FUD, nepnieuws, aanslagen, enz.” uit te bannen.

Als gevolg van het nieuws daalde de cryptomarkt gisteren flink. Zo verdween er $400 miljard uit de totale marktkapitalisatie en dook Bitcoin richting $27.000. Tevens werden er volgens Coinglass ongeveer $100 miljoen aan longs geliquideerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!