Er zijn zojuist meer dan 800.000 blokken op het Bitcoin-netwerk gedolven, waardoor er nog slechts 40.000 blokken overblijven voordat de volgende halvering plaatsvindt. Volgens de Twitter-post van marktonderzoeker Dylan LeClair op 24 juli bevatte het 800.000ste blok 3.721 transacties met een totale omvang van 1,64 megabytes, en werd Bitcoin (BTC) verhandeld voor $29.815 per munt.
Op 24 juli werd de mijlpaal uitgebreid gedeeld op sociale media, waarbij voorstanders van Bitcoin en branche-commentatoren het beschouwden als een indicatie van netwerkbeveiliging en veerkracht:
Wat zijn blokken en waarom doet dit ertoe?
De blokhoogte van Bitcoin verwijst naar de positie ervan op de blockchain ten opzichte van het aantal blokken dat eraan voorafging, te beginnen bij het oprichtingsblok van het netwerk, het genesis-blok. Transacties en gegevens worden door miners in blokken verpakt.
Deze metriek vertegenwoordigt een chronologische volgorde van netwerktransacties en blokken, waarbij elk nieuw blok verbonden is met het vorige blok in een keten. Dit stelt gebruikers in staat om de chronologische volgorde van transacties te bepalen.
Blokhoogte is tevens een maatstaf voor de onveranderlijkheid van de Bitcoin-blockchain. Hoe meer blokken er aan de keten worden toegevoegd, hoe meer rekenkracht vereist is voor een tegenstander om te proberen met eerdere blokken te knoeien.
Het BTC-netwerk genereert gemiddeld elke 10 minuten een nieuw blok. Deze metriek wordt beïnvloed door de toevoeging van hash-kracht aan het netwerk en wordt automatisch elke twee weken aangepast om het evenwicht te behouden.
De halvering komt er aan!
De blokhoogte bepaalt ook hoeveel BTC-miners ontvangen voor het toevoegen van een nieuw blok aan het netwerk. BTC is ontworpen om elke vier jaar, of elke 210.000 blokken, een halveringsevenement te hebben.
In 2009 was de oorspronkelijke blokbeloning 50 BTC, die vervolgens werd gehalveerd tot 25 BTC in 2012, 12,5 BTC in 2016 en de huidige 6,25 BTC in 2020. De volgende halvering vindt plaats in april 2024, waarbij de meest recente blokbeloning wordt verlaagd naar 3,125 BTC.
Historisch gezien zijn halveringsevenementen samengevallen met aanzienlijke prijsstijgingen voor BTC en de bredere cryptomarkt.
Waarom is de Bitcoin koers dan toch gedaald?
De bull-trend die Bitcoin naar een stijging van 76% op jaarbasis leidde, is bijna verdwenen, aangezien de prijs van BTC op 24 juli kortstondig onder de $29.000 zakte. De daling van de Bitcoin koers heeft sommige analisten ertoe aangezet te waarschuwen dat BTC nog steeds zou kunnen dalen naar $19.000 in geval van een significante marktverschuiving.
Als gevolg van de beslissing van de Federal Reserve om op 14 juni de renteverhogingen stop te zetten, hebben cryptohandelaren een korte periode van optimisme ervaren. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft echter herhaaldelijk zijn inzet uitgesproken om de inflatie te verminderen door opnieuw renteverhogingen door te voeren.
De volgende vergadering van het Federal Open Markets Committee (FOMC) staat gepland op 26 juli, en de markt lijkt erop te vertrouwen dat de Fed opnieuw zal beginnen met het verhogen van de rente. De FedWatch-tool van CME toont aan dat de markt overwegend gelooft dat de volgende FOMC-vergadering zal resulteren in dergelijke renteverhogingen. Op 24 juli was de waarschijnlijkheid van toekomstige renteverhogingen 98,9%.
Bovendien blijven de cryptoprijzen sterk gecorreleerd met de Dow en de S&P 500, en de meeste grote banken verwachten nog steeds een ernstige recessie in de Verenigde Staten in 2023. Dit is weer slecht nieuws voor de koningsmunt op korte termijn.