Ethereum schaalprotocollen stimuleren het gebruik van zero-knowledge proofs

Ethereum (ETH)-schaalprotocollen domineren het gebruik van zero-knowledge rollups (ZK-rollups), met belangrijke lanceringen, nieuw onderzoek en gezonde concurrentie als belangrijke punten in een sectorrapport dat is gepubliceerd door ZKValidator.

Het rapport “State of ZK Q2” van de infrastructuurbeheerder van nodes reflecteert op belangrijke gebeurtenissen in het ZK-ecosysteem, waarbij opmerkelijke lanceringen van ZK-aangedreven layer 2-oplossingen de toepassing van de technologie voor schaalvergroting benadrukken in vergelijking met andere marktsegmenten.

ZK-proofs maken gebruik van cryptografie om de ene partij in staat te stellen aan de andere partij te bewijzen dat bepaalde informatie juist is zonder enige gegevens bekend te maken. Ze bieden een oplossing voor vertrouwen en privacy in digitale omgevingen en zijn essentieel geweest voor het schalen van layer-1 blockchain-protocollen.

Een peiling onder de 18.000 volgers van de Zero Knowledge Podcast diende als een maatstaf voor de gemeenschap over de belangrijkste toepassingen van ZK-proofs. Van de respondenten koos 42% “ZK voor schaalvergroting” als het segment dat de grootste groei zou doormaken in de komende 12 maanden.

ZK voor privacy en identiteit volgden respectievelijk met 23,8% en 22,2%, terwijl zero-knowledge machine learning het minst geselecteerde segment was. De peiling weerspiegelt de praktische toepassingen van ZK-proofs, waarbij verschillende belangrijke Ethereum-schaalprotocollen in de eerste helft van 2023 op mainnet zijn gelanceerd.

Dit omvat de aankondiging van Polygon van haar aankomende “2.0” multichain-systeem, dat ZK-proofs zal gebruiken om activa tussen netwerken over te dragen, en ZK Stack van zkSync Era, waarmee ontwikkelaars ZK-rollups en exclusieve layer-3 “hyperchains” kunnen bouwen.

ConsenSys is ook begonnen met het verwelkomen van partners op zijn mainnet Linea-netwerk op 11 juli. Linea is een andere prominente layer 2 die ontwikkelaars in staat stelt om gedecentraliseerde applicaties voor Ethereum te bouwen of te migreren.

De sector heeft ook investeringen aangetrokken in verschillende segmenten, waaronder nieuwe ZK-gebaseerde layer 2-oplossingen en zkEthereum Virtual Machines (zkEVM’s), evenals ZK-proofs voor off-chain berekeningen.

Ethereum-schaalbedrijf StarkWare, dat een pionier is op het gebied van zk-technologie, en mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, hebben geïnvesteerd in Kakarot – een zkEVM die op StarkWare’s technologie draait en tot doel heeft layer-3-toepassingen te ontwikkelen.

Het rapport belicht ook een financiering van $115 miljoen door Worldcoin om de ontwikkeling van haar zk-aangedreven digitale identiteitsapplicatie en -ecosysteem voort te zetten. De Zwitserse non-profitorganisatie Anoma Foundation komt ook aan bod in het rapport na haar recente financiering van $25 miljoen om haar blockchain-architectuur van de derde generatie voor gedecentraliseerde applicaties verder uit te bouwen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!