Grayscale Bitcoin Trust-korting op laagste niveau sinds vorige zomer

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) -korting kromp tot het laagste niveau in een jaar en bereikte 26,7% van zijn NAV op 6 juli. De verbetering komt te midden van een golf van aanvragen voor exchange-traded fund (ETF) in de VS en de schikking van een rechtszaak tegen een van zijn aandeelhouders.

Eén GBTC vertegenwoordigt de kleinste eenheid van Bitcoin die wordt gehouden door een in de VS gevestigde trust. Momenteel bezit het BTC ter waarde van $ 19,07 miljard. GBTC handelde voor het laatst met een korting van 27,8% op de prijs van spot Bitcoin.

ETF-euforie zweeft nog steeds door zowel de crypto- als de financiële ruimte, en potentiële Bitcoin-investeerders houden hun adem in voor wat zij hopen dat het eerste goedgekeurde exchange traded fund voor spotmarkten zal zijn. Hun moed was opgewekt nadat regelgevers hun zegen hadden gegeven aan 2X Volatility Shares om op 23 juni te beginnen met het verhandelen van de eerste ETF in Bitcoin-futures met hefboomwerking. Voor veel waarnemers was de stap in de goede richting, in de richting van de onvermijdelijke goedkeuring van een ETF op de spotmarkt.

De GBTC-aandelen worden sinds februari 2021 verhandeld met een korting op de marktwaarde van Bitcoin en bereikten in december 2022 een dieptepunt van bijna 50%. De belangrijkste reden voor de korting in GBTC is dat het een closed-end fonds is, wat betekent dat beleggers GBTC niet kunnen inwisselen voor de onderliggende Bitcoin, waardoor het een uitdaging wordt om de eerlijke marktprijs te volgen en de vraag te verminderen.

Er zijn verschillende alternatieve beleggingsproducten zoals ProShares Bitcoin Strategy ETF, die de BTC-prijs nauwlettend volgt en sinds de lancering vorig jaar een toenemende vraag heeft gezien. GBTC berekent ook een jaarlijkse beheervergoeding van 2%, die langzaam de hoofdwaarde aantast.

Grayscale heeft geprobeerd zijn trustfonds om te zetten in een ETF om aflossingen tegen de marktprijs van Bitcoin mogelijk te maken, maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft tot nu toe de goedkeuring geweigerd. Het bedrijf klaagde de SEC aan om de afwijzing van SEC voor de rechtbank te betwisten. De uitspraak van de rechtszaak wordt dit najaar verwacht.

BlackRock’s Bitcoin ETF-aanvraag op 16 juni deed de hoop op de markt herleven rond een ETF-goedkeuring, met de hoop dat er ook goedkeuring zou komen voor Grayscale. De GBTC-korting daalde van ongeveer 44% vóór de vulling van BlockRock tot 26,7% in minder dan een maand.

Een andere factor die de vraag naar GBTC bevordert, is de mogelijkheid om aflossingen te openen ongeacht de ETF-goedkeuring onder toezicht van een belangrijke aandeelhouder van Grayscale, Fir Tree Partners. Fir Tree Partners had in 2022 een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale en hen beschuldigd van wanbeheer en belangenverstrengeling.

Gisteren schikte het trustfonds buiten de rechtbank en stemde ermee in om bepaalde boeken en bescheiden te produceren als antwoord op de vraag van Fir Tree. Fir Tree stelt dat het management van Grayscale niet in het voordeel van zijn aandeelhouders heeft gehandeld door aflossingen te beperken. Ze schreven dat Grayscale “onze aanhoudende zorgen over de structuur van GBTC en de onbeschikbaarheid van aflossingen niet kon wegnemen”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!