Goedkeuring van een Bitcoin ETF zal géén “game changer zijn”, aldus JPMorgan-analisten

In een nieuw rapport suggereren analisten van JPMorgan dat de goedkeuring van een Bitcoin ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) “waarschijnlijk geen game changer zal zijn voor de crypto-markten”. De marktstrategen van de Amerikaanse bankgigant benadrukken dat vergelijkbare spot Bitcoin ETF’s al internationaal bestaan, maar weinig populariteit genieten onder beleggers.

De afgelopen weken is er veel discussie geweest onder voorstanders van Bitcoin over de mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin (BTC) ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In medio juni diende Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, een aanvraag in voor een spot Bitcoin ETF. Na deze registratie hebben tal van andere instellingen aanvragen ingediend voor vergelijkbare producten.

Volgens marktwaarnemers heeft de recente lancering van EDX, een door Charles Schwab, Citadel Securities en Fidelity Digital Assets ondersteunde cryptocurrency-beurs, samen met de aanvragen voor ETF’s, geleid tot een stijging van de Bitcoin koers. JPMorgan-analisten uiten echter twijfel over de transformerende impact van een spot Bitcoin ETF op de crypto-markten, zelfs als deze goedkeuring krijgt van de SEC. Ze gaven het volgende aan:

“De mogelijke goedkeuring van fysiek gedekte Bitcoin ETF’s door de SEC zal waarschijnlijk geen game changer zijn voor de crypto-markten. Spot Bitcoin ETF’s bestaan al enige tijd buiten de Verenigde Staten, in Canada en Europa, maar hebben weinig interesse van grote beleggers weten te wekken.”

De marktstrategen van de bank merkten op dat de Purpose Bitcoin ETF (BTCC CN) van Canada al twee jaar bestaat zonder veel aandacht te krijgen.

Hoewel er aanvankelijk enige opwaartse beweging was na de lancering van op derivaten gebaseerde BTC ETF’s, blijken zelfs exchange-traded producten op basis van futures niet de institutionele interesse te genereren die ze eerder wel trokken. De JPMorgan-analisten legden uit:

“Bitcoin-fondsen in het algemeen, inclusief op futures gebaseerde en fysiek gedekte fondsen, hebben sinds het tweede kwartaal van 2021 weinig interesse van beleggers getrokken, en hebben ook niet kunnen profiteren van de uitstroom van beleggers uit goud-ETF’s in het afgelopen jaar of zo.”

De opmerkingen van JPMorgan komen in navolging van een recent rapport van The Wall Street Journal, waarin werd gemeld dat insiders met kennis van de effectenregulator Cboe en Nasdaq, de aanvragers voor de notering, hadden geïnformeerd dat hun aanvragen “ontoereikend” werden geacht. Naar aanleiding van het rapport werden verschillende ETF-aanvragen opnieuw ingediend, waarbij Coinbase als partner voor de surveillance-sharing agreement (SSA) werd genoemd. Fidelity, Vaneck, Invesco, Wisdomtree en Blackrock dienden eind juni opnieuw hun aanvragen in, terwijl Valkyrie op zijn aanvraag 3 juli opnieuw indiende.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!