Binance verplaatst $400 miljoen aan BTC, maar fondsen zijn veilig

‘S Werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance heeft aangekondigd dat het ten minste negen cijfers aan Bitcoin (BTC) heeft verplaatst naar een nieuw blockchain-adres. Het gaf echter aan dat deze verplaatsing geen invloed heeft gehad op de veiligheid van gebruikersfondsen, die nog steeds veilig opgeslagen zijn in de cold storage van Binance.

Enorme verplaatsing van BTC

Volgens gegevens van Blockchain.com heeft de nieuwe cold storage-portemonnee van Binance (zoals aangegeven door Binance) op maandag 15.000 BTC ontvangen, ter waarde van $399 miljoen.

De transactie omvatte ook een veel grotere overdracht van 117.000 BTC van een reeds bestaand cold wallet-adres van Binance naar een ander nieuw adres, met een totale waarde van meer dan $3 miljard. Gegevens van Bitinfocharts laten een totale afname zien van 130.000 BTC uit de cold wallet van de beurs vanochtend.

Volgens Coinglass heeft Binance momenteel de grootste Bitcoin-balans van alle beurzen, met in totaal 510.425 BTC. Coinbase Pro heeft daarentegen een saldo van 486.568 BTC.

Opvallend is echter dat beide beurzen deze maand zijn aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wegens meerdere overtredingen van de effectenwetgeving.

Binance zou naar verluidt gebruikersactiva vermengen met zijn Amerikaanse dochteronderneming Binance.US binnen Merti Peak Limited – een entiteit die eigendom is van Binance CEO Changpeng Zhao (CZ). De SEC heeft dan ook geprobeerd om alle activa op Binance.US te bevriezen, maar kreeg later geen goedkeuring van de rechter die de zaak behandelt.

Binance’s twijfelachtige bewijs van reserves

Vorige maand beweerde Reuters dat Binance gebruikersdeposito’s vermengde met bedrijfsfondsen op zijn bankrekeningen bij de inmiddels opgedoekte Silvergate Bank en Signature Bank. Binance verklaarde echter dat de betreffende deposito’s werden verplaatst met als doel ze om te zetten in BUSD-stablecoins in gebruikersaccounts.

Na het faillissement van concurrent FTX in november beloofde Binance om “bewijs van reserves” te implementeren – een op blockchain gebaseerd audit-systeem om te verifiëren dat de beurs daadwerkelijk de cryptocurrency van haar gebruikers bezit.

Hoewel het bedrijf kort een rapport heeft vrijgegeven in december om te bevestigen dat de Bitcoin-saldi van haar klanten voor 101% gedekt waren, heeft het bedrijf achter de audit zich snel gedistantieerd van alle crypto-bedrijven.

Voormalig CEO van Kraken, Jesse Powell, wiens beurs ook een bewijs van reserves systeem gebruikt, heeft kritiek geuit op het bewijs van reserves van Binance vanwege talrijke tekortkomingen.

In tegenstelling tot Binance wordt Coinbase onderworpen aan audits door het ‘Big Four’ accountantskantoor Deloitte, aangezien het een beursgenoteerd bedrijf is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!