Voormalig directeur SEC verwacht Ripple-uitspraak binnen enkele dagen

Marc Fagel, voormalig regionaal directeur van het SEC-kantoor in San Francisco, verwacht dat een rechter binnen enkele dagen haar uitspraak zal doen in de XRP-rechtszaak.

Fagel reageerde op een tweet van een XRP-enthousiasteling die suggereerde dat het intrekken van de aanklachten door de SEC vóór een samenvattende uitspraak mogelijk afbreuk zou doen aan de rechter. Een vervolgtweet merkte op dat vertraging in het vonnis het argument zou versterken dat public relations de beslissing van de rechter heeft beïnvloed en tot meer verwarring zou leiden.

Hoewel hij speculatie probeert te vermijden, stelde Fagel dat een gerechtelijke beslissing binnen enkele dagen te verwachten is. Naar zijn mening zou eventuele verdere vertraging in de rechtszaak te wijten zijn aan de complexiteit van de zaak en niet aan verborgen agenda’s.

Hinman-documenten zijn niet belangrijk voor XRP

De XRP-gemeenschap was onlangs in opschudding nadat het beruchte materiaal van William Hinman openbaar werd gemaakt. De raadsman van Ripple betoogde dat de toespraak van Hinman in 2018 – waarin hij naar verluidt zei dat Ether (ETH), de inheemse token van de Ethereum-blockchain, geen effect was – verwarring had veroorzaakt, waardoor marktdeelnemers, waaronder Ripple, geloofden dat XRP geen effect was.

Volgens voormalig SEC-directeur Fagel is de zaak van Ripple heel anders dan andere handhavingsacties die recentelijk door de toezichthouder zijn gestart. Hij meende dat de rechter waarschijnlijk niet zou ingaan op de Hinman-documenten of de kwestie van de handel op de secundaire markt. De e-mails zouden echter mogelijk in verband worden gebracht met een vonnis over de aansprakelijkheid van de individuele verdachten.

Implicaties van de aanstaande uitspraak

De SEC heeft haar baanbrekende aanklacht tegen Ripple, CEO Brad Garlinghouse en voorzitter Chris Larsen ingediend in het laatste kwartaal van 2020. De beschuldiging: het ophalen van meer dan $1,2 miljard vanaf 2013 via de ongelicentieerde verkoop van vermeende effect, XRP.

Het hoogspanningsdrama tussen de SEC en Ripple zal waarschijnlijk het bepalende moment zijn voor de bredere cryptobranche, niet alleen voor XRP. SEC-voorzitter Gary Gensler heeft herhaaldelijk verkondigd dat alle cryptocurrencies – behalve Bitcoin (BTC) – effecten zijn, wat wijst op de intentie van de Commissie om meer cryptocurrencies te onderzoeken.

Een nederlaag voor Ripple zou de acceptatie in de mainstream hinderen, de SEC aanmoedigen om soortgelijke zaken te vervolgen, marktonrust veroorzaken en een exodus van vele ambitieuze cryptostartups veroorzaken die vriendelijkere jurisdicties buiten de Verenigde Staten zoeken.

Een overwinning voor Ripple daarentegen zou het vertrouwen in cryptocurrencies versterken en een nieuw tijdperk van investeringen inluiden. Als dit gebeurt, zou de prijs van Ripple’s XRP binnen de kortste keren kunnen stijgen tot wel $10, aldus marktanalisten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!