Gary Gensler is ooit gevraagd als Binance-adviseur

Er doen nieuwe details de ronde over de mogelijke relatie tussen de Binance-exchange en Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens een rapport van CNBC, op basis van de indiening van Binance-advocaten van Gibson Dunn en Latham & Watkins, bood de voorzitter van de SEC zich in 2019 namelijk aan als adviseur voor het crypto-handelsplatform, niet al te lang geleden.

Dit was vóór zijn benoeming als opvolger van Jay Clayton, en destijds doceerde hij nog aan de MIT Sloan School of Business. De indiening van de Binance-advocaat destijds vermeldde dat er een actief gesprek was tussen Binance-executives, waaronder Changpeng “CZ” Zhao en Gary Gensler, over dit onderwerp.

Het rapport zweeg over de redenen waarom de voorzitter van de SEC destijds niet werd aangenomen, maar het beschreef een paar ontmoetingen tussen CZ en Gensler. Op een van de gelegenheden ontmoetten beiden elkaar voor de lunch in Japan in maart 2019, en het duo zat ook samen voor een interview als onderdeel van een cursus die Gensler destijds volgde aan MIT.

Sindsdien is de relatie tussen beide mannen en de SEC veranderd; onder leiding van Gensler heeft de SEC een aanklacht met 13 punten ingediend tegen Binance en CZ wegens schending van federale effectenwetten. Daarom wordt er nu gespeculeerd dat er persoonlijke wraak in het spel zou kunnen zijn bij de aangevoerde aanklachten.

De advocaten van Binance hebben blijkbaar het gevoel dat er sprake is van belangenconflicten vanwege de associatie tussen Gensler, CZ en de exchange. Daarom willen ze dat de voorzitter van de SEC zich terugtrekt bij alle acties die de Binance-exchange betreffen. Volgens CNBC verklaarde een woordvoerder van de SEC dat Gensler “zeer bekend is met en volledig voldoet aan zijn ethische verplichtingen, inclusief eventuele verplichtingen tot terugtrekking”. Binance heeft verklaard dat het zichzelf in de rechtbank zal verdedigen, en in de komende maanden kunnen we een langdurige juridische strijd verwachten, vergelijkbaar met de nog niet afgeronde strijd tussen de commissie en Ripple Labs Inc.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!