EU wilt openheid van AI-technologieën vergroten

Aanvullende initiatieven om de openheid van AI-technologieën zoals ChatGPT van OpenAI te vergroten, worden onderzocht door functionarissen van de Europese Unie.

Bedrijven die generatieve AI-technologieën gebruiken die “misinformatie kunnen genereren”, moeten hun materiaal markeren, aldus Vera Jourova, vicevoorzitter voor waarden en transparantie bij de Europese Commissie, op 5 juni. Dit maakt deel uit van een poging om “nepnieuws” te bestrijden.

De noodzaak van “waarborgen” om te voorkomen dat kwaadwillende actoren gebruikmaken van diensten die gebruikmaken van generatieve AI, zoals Bing Chat van Microsoft en Bard van Google, voor misinformatie werd ook genoemd door Jourova.

De Europese Unie (EU) heeft in 2018 haar “Gedragscode inzake desinformatie” ontwikkeld. Dit dient als een overeenkomst en een instrument voor actoren in de digitale sector met betrekking tot zelfregulerende normen om misinformatie te bestrijden.

Sommige grote namen in de IT hebben zich al gecommitteerd aan de Gedragscode inzake desinformatie van de EU voor 2022. Volgens Jourova zullen deze bedrijven en anderen moeten rapporteren over bijgewerkte maatregelen voor AI-veiligheid tegen juli van dit jaar.

Het feit dat Twitter de gedragscode heeft verlaten werd ook ter sprake gebracht. Met de implicatie dat het bedrijf aan strengere regelgevende controle zou worden onderworpen.

De EU-wetgeving inzake kunstmatige intelligentie, een uitgebreide reeks beginselen voor het publieke gebruik van AI en de bedrijven die het implementeren, is nu in voorbereiding, vandaar dat de vicevoorzitter nu deze opmerkingen maakt.

De officiële Europese wetgeving zal pas over twee tot drie jaar van kracht worden, maar in de tussentijd hebben Europese autoriteiten bedrijven aangespoord om een vrijwillige gedragscode op te stellen voor ontwikkelaars van generatieve AI.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!