VanEck voorspelt Ethereum prijs van $11.800 in 2030

In een recent rapport heeft het beleggingsadviesbureau VanEck Research zijn schattingen voor de toekomstige inkomsten en waardering van Ethereum (ETH) herzien na de hard fork. Met behulp van een grondig waarderingsmodel voorspelt het bureau een stijging van de Ethereum prijs tot $11.800 tegen 2030, wat neerkomt op een jaarlijkse inkomstenstroom van $51 miljard in vergelijking met de huidige $2,6 miljard.

De analyse van VanEck biedt een transparante waarderingsmethodologie voor Ethereum, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren zoals transactiekosten, Miner Extractable Value (MEV) en “Security as a Service”. De prijsvoorspelling van $11.800 is afhankelijk van Ethereum’s verovering van maximaal 70% van het marktaandeel van alle smart contract protocollen in 2030.

De voorspelde prijs van $11.800 wordt echter momenteel verdisconteerd tot $5,3k, rekening houdend met een kapitaalkostenpercentage van 12% dat is afgeleid van de recente beta van ETH. Volgens VanEck biedt de recente Ethereum Shapella hard fork, die gebruikers de mogelijkheid gaf om gestaked ETH op te nemen, ETH de mogelijkheid om te concurreren met Amerikaanse schatkistpapieren.

Inkomstenherkenning en waardeopbouw van Ethereum

Het is essentieel om de aard van Ethereum te begrijpen als een digitale marktplaats waar veilige internettransacties plaatsvinden. Ethereum is een platform voor bedrijven dat is gebouwd op smart contractcodes, waardoor gebruikers handel kunnen drijven zonder op elkaar te vertrouwen. Validators zorgen voor de beveiliging van het netwerk en het grootboek van economische gebeurtenissen. Tegelijkertijd rekent Ethereum gebruikers kosten voor het verrichten van transacties en het uitwisselen van waarde binnen het platform.

VanEck erkent transactiekosten, inclusief de basis- en fooikosten, als inkomstenbronnen voor Ethereum. Daarnaast wordt Miner Extractable Value (MEV) beschouwd als een inkomstenonderdeel voor ETH, aangezien een deel van MEV naar ETH-stakers gaat via validators.

Het bureau introduceert ook een nieuw inkomstenonderdeel genaamd “Security as a Service” (SaaS), waarbij de potentiële waarde van Ethereum als een opslag van waarde, voor investeerders die hun menselijk kapitaal willen maximaliseren, wordt benadrukt.

De projecties van VanEck zijn gebaseerd op het marktaandeel van Ethereum als een smart contract-platform. Het bureau identificeert drie belangrijke bedrijfscategorieën – Finance, Banking and Payments (FBP), Metaverse, Social and Gaming (MSG), en Infrastructure (I).

Stijging van meer dan 500% in 7 jaar

Door ervan uit te gaan dat een bepaald percentage van de economische activiteit in elke categorie naar de blockchain zal worden verplaatst, schat VanEck het aandeel van Ethereum in de economische activiteit die voortkomt uit de implementatie van blockchain. Dit aandeel varieert afhankelijk van de eindmarkt, waarbij het marktaandeel van Ethereum varieert tussen 3% en 10% in verschillende bedrijfscategorieën.

Opvallend genoeg zou ETH, tegen de huidige prijs van $1.866, in 7 jaar met 532% moeten stijgen om het doel van $11.800 tegen 2030 te bereiken. Dit doel ligt ook 141% hoger dan het hoogste punt ooit van ETH van $4.891, dat werd bereikt in november 2021.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!