Glassnode: Bitcoin krijgt binnenkort te maken met veel volatiliteit

In het wekelijkse on-chain rapport waarschuwde analyseprovider Glassnode dat er waarschijnlijk een grote beweging op komst is voor BTC na een periode van lage volume en volatiliteit. Glassnode merkte het volgende op:

“Gezien de uiterst lage volatiliteit en smalle handelsbereiken van de afgelopen tijd, lijkt het erop dat dit evenwicht binnenkort verstoord zal worden.”

Bitcoin steeg met 4% op het nieuws dat de Amerikaanse regering een akkoord had bereikt over het schuldenplafond. Die stijging was echter niet voldoende om het uit een nauw, range-gebonden kanaal te halen waarin het de afgelopen weken heeft gehandeld. Het onderstaande werd hieraan toegevoegd:

“Met strakke prijzen en de opgeveerde volatiliteit lijkt de #Bitcoin-markt steeds meer klaar om uit het huidige evenwicht te breken. Terwijl de uitgaven van langetermijnhouders marginaal stijgen, presenteren we een reeks on-chain tools om te helpen bij het navigeren op de volatiele weg voor ons…. “

Bovendien is BTC al begonnen met terugvallen na die kleine opleving van activiteit. Glassnode bevestigde dat zowel digitale activa als grondstoffen momenteel hun tweede opwaartse correctie van het jaar doormaken. Het observeerde ook een nauwere correlatie tussen de twee activaklassen in 2023.

Het rapport onthulde dat de maandelijkse gerealiseerde volatiliteit is gedaald tot 34%, “wat lager is dan de 1-standaarddeviatie Bollinger Band”. Minder dan 20% van de historische marktactiviteit heeft zo’n lage volatiliteit gezien, “daarom is de verwachting van verhoogde volatiliteit op de korte termijn een logische conclusie.”

Bovendien blijven de overdrachtsvolumes laag, wat overeenkomt met lage uitwisselingsstromen. De recente activiteit op de exchanges is met 27,3% gedaald in vergelijking met de laatste zes maanden, zo werd opgemerkt:

“De lagere volatiliteit en afnemende on-chain activiteit wijzen allemaal op een soort evenwichtsfase.”

De metric Netto Ongerealiseerde Winst/Verlies (NUPL) bevestigt dit met een lezing van 0,29, wat het onderste grens van de evenwichtsfase is. Een doorbraak onder 0,25 zou aangeven dat de winstgevendheid van de markt is gedaald tot het niveau van capitulatie en herstel. Glassnode concludeerde:

“De markt lijkt op dit moment weinig zwaartekracht te hebben die haar in een bepaalde richting trekt.”

De BTC-prijzen zijn vandaag met 0,7% gedaald terwijl het activum afkoelt van zijn hoogtepunt op maandag van iets meer dan $28.000. Als gevolg hiervan is BTC teruggevallen naar een handelsprijs van $27.800 op het moment van schrijven.

De steun ligt momenteel op $27.200, met meer steun verder naar beneden op $26.600. Er kan op korte termijn meer pijn zijn als de verwachte volatiliteit resulteert in een nieuwe neerwaartse beweging, waarmee de trend die begon in medio april wordt voortgezet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!