Bitcoin stijgt met 4% na opschorten schuldenplafond in de VS

Cryptovalutamarkten staan in het groen tijdens de Aziatische handelssessie van maandagochtend. Het momentum is veroorzaakt door een akkoord over het schuldenplafond tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de belangrijkste Republikeinse congresleider Kevin McCarthy.

Het voorlopige akkoord om het schuldenplafond van de federale overheid van $31,4 biljoen op te schorten moet echter nog worden goedgekeurd door het Congres. Desondanks heeft het volgens Bloomberg de risicobereidheid op de wereldwijde markten vergroot. John Toro, hoofdhandelaar bij de cryptovaluta-exchange Independent Reserve, zei het volgende:

“Het positieve risicosentiment van vanochtend hangt rechtstreeks samen met de oplossing van het schuldenplafondconflict.”

“De financieringskosten aan de voorkant blijven aanzienlijk hoger dan de rendementen op cryptovaluta, wat resulteert in negatieve draagkracht voor langetermijnhouders. Dit zal een tegenwind blijven vormen voor risico-activa en de cryptovalutamarkt.”

Bitcoin steeg enkele uren geleden bijna naar $28.500, het hoogste niveau sinds 8 mei. Het is sindsdien iets teruggezakt, maar staat nog steeds boven de $28.000 na een stijging van 4% op de dag. De langetermijnvisie toont echter nog steeds een beeld van zijwaartse consolidatie voor BTC.

Het schuldenplafond is een wettelijk maximum aan de nationale schuld die het Ministerie van Financiën kan aangaan. Het is een plafond voor hoeveel geld de federale overheid kan betalen door meer geld te lenen voor de schuld die al is aangegaan.

Het schuldenplafond staat momenteel op $31,4 biljoen, en minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat een default zeer waarschijnlijk was tenzij er een akkoord kon worden bereikt. Het akkoord zou dit schuldenplafond opschorten tot januari 2025, wat betekent dat er nu geen limiet meer is voor hoeveel schuld de overheid kan aangaan.

Het lijkt erop dat het schuldenplafond niet wordt verhoogd, maar wordt “opgeschort”. Dus er zal geen limiet zijn voor hoeveel meer schuld de VS in de komende 2 jaar kan aangaan. Er is geen uitleg gegeven over hoe er over 2 jaar een nieuw schuldenplafond zal ontstaan. BTC steeg naar aanleiding van dit nieuws.

Tommy Honan, hoofdanalist bij de cryptovaluta-exchange Swyftx, merkte het onderstaande op:

“Het is mogelijk dat de opluchting over een schuldakkoord handelaren terug aan tafel brengt en de volgende grote prijsstijging van Bitcoin in gang zet.”

De totale marktkapitalisatie is met 3% gestegen naar $1,22 biljoen. De kapitaalinstroom van $37 miljard heeft alle cryptovaluta’s een boost gegeven en de beweging heeft enige volatiliteit gebracht in wat de afgelopen weken een stagnerende markt was.

Ethereum steeg met 3,4% op de dag en bereikte voor het eerst sinds 8 mei weer de $1.900. De rest van de altcoins stonden in het groen op het moment van schrijven, maar hun winsten waren niet zo groot als die van Bitcoin, dat deze maandag de markten leidde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!