FTX-CEO overweegt om beurs opnieuw te lanceren

Nieuw ingediende gerechtelijke documenten suggereren dat FTX CEO John J. Ray III overweegt om de activiteiten van de failliete beurs te herstarten.

Volgens een maandelijks compensatierapport dat is ingediend bij de faillissementsrechtbank van het District of Delaware, leek Ray in april deel te nemen aan meerdere activiteiten gericht op een FTX-herstart. Die activiteiten omvatten omschrijvingen als:

  • “Overzicht 2.0 volgende stappen samenvatting van PWP (aankoop met aankoop)”
  • “Overzicht volgende stappen en commentaar op FTX-herstart”
  • “Overzicht en definitieve versie 2.0 herstart van uitwisselingsmateriaal voor verspreiding”
  • “Overzicht en commentaar op lijst van bieders 2.0”

Het rapport geeft ook aan dat Ray anderhalf uur heeft besteed aan het bekijken van een werkplan “voor versterking van de beurs” van het cyberbeveiligingsbedrijf Sygnia. Hij meldde verder dat hij in april 223,2 uur heeft gewerkt en $290.160 heeft gefactureerd voor zijn inspanningen.

FTX werd voor het eerst gesloten in november nadat de native activa van de beurs, FTT-token, instortte en de beurs gedwongen was om klantopnames stop te zetten.

Ray, die ook toezicht hield op de liquidatie van het beruchte Amerikaanse energiebedrijf Enron, nam het over van de in diskrediet geraakte voormalige CEO Sam Bankman-Fried (SBF) nadat de beurs faillissement had aangevraagd.

In zijn eerste indiening over de aangelegenheden van het bedrijf zei Ray dat hij nog nooit zo’n slecht beheerde bedrijfsonderneming had gezien als FTX. Hij zei toendertijd het volgende:

“Nooit eerder in mijn carrière heb ik zo’n volledig falen van bedrijfscontroles gezien en zo’n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie als hier is gebeurd.”

In januari meldde de Wall Street Journal al dat Ray een groep had opgezet om te onderzoeken of het herstarten van de beurs een beter alternatief zou kunnen zijn dan het verkopen van haar activa. Nu blijkt echter dat dit scenario steeds realistischer aan het worden is.

Dit alles gebeurd terwijl Bankman-Fried wordt geconfronteerd met een reeks aanklachten wegens vermeend bedrog van klanten en het onjuist behandelen van miljarden dollars aan fondsen, evenals het doen van illegale politieke donaties. Bij veroordeling kan hij meer dan 100 jaar gevangenisstraf krijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!