SBF wil dat 10 aanklachten verworpen worden en pleit onschuldig op alle punten

Sam Bankman-Fried (SBF), voormalig CEO en oprichter van de inmiddels failliete cryptocurrency-beurs FTX en onderzoeksgroep Alamada Research, wil dat 10 aanklachten tegen hem worden ingetrokken omdat “de regering er snel op dook en probeerde deze civiele en regelgevende kwesties om te zetten in federale misdaden, in plaats van te wachten op de traditionele civiele en regelgevende processen om de situatie aan te pakken”, aldus het eerste verzoekschrift tot ontslag dat op 8 mei is ingediend.

Het juridische team van de voormalige CEO voegde op 8 mei nog twee te verwerpen punten toe en zoekt ontslag op basis van de redundantie van de aanklachten.

De Southern District Court of New York ontving het ontslagverzoek voor alle aanklachten, behalve voor drie aanklachten: samenzwering tot het plegen van grondstoffenfraude, samenzwering tot het plegen van effectenfraude en samenzwering tot het plegen van witwassen. Het juridische team bracht één aanklacht ter sprake, “samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen”, gebaseerd op een schending van de wetgeving inzake campagnefinanciering, en wil deze laten verwerpen omdat:

“De uitlevering uitsluitend werd verleend op basis van de eerste zeven aanklachten genoemd in het diplomatieke bericht, niet de laatste aanklacht voor samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen en de wetgeving inzake campagnefinanciering te schenden.”

De advocaten van SBF betogen verder dat “geen van de feitelijke beschuldigingen die aanklacht ondersteunen.”

Het officiële rechtbankdocument waarin wordt uitgelegd waarom de aanklachten moeten worden verworpen, luidt als volgt:

“Meneer Bankman-Fried had niemand bedrogen, noch de intentie om iemand te bedriegen.”

Bankman-Fried werd in december 2022 gearresteerd in de Bahama’s en uiteindelijk geboekt op 13 aanklachten, waarvan er vele betrekking hadden op het oplichten van klanten en bankfraude in verband met de uiteindelijke ineenstorting van de FTX-beurs. Hij werd snel uitgeleverd aan de Verenigde Staten op acht aanklachten van fraude en witwassen, waarbij meer aanklachten werden toegevoegd naarmate er meer bewijsmateriaal werd ontdekt.

Hij werd ook beschuldigd van het omkopen van één of meer Chinese functionarissen met $40 miljoen op 28 maart, specifiek dat SBF “de overdracht van ten minste ongeveer $40 miljoen aan cryptocurrency bedoeld voor het voordeel van één of meer Chinese overheidsfunctionarissen leidde en veroorzaakte”, volgens het dossier:

“SBF stal stortingen van FTX-klanten en gebruikte miljarden dollars aan gestolen geld voor verschillende doeleinden.”

Bankman-Fried heeft op alle punten onschuldig gepleit. De aanklagers hebben tot 29 mei om te reageren en de hoorzitting voor seponering zal plaatsvinden op 15 juni.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!