Het Britse parlement wil cryptocurrencies als casino’s reguleren

De Treasury Committee van het Britse parlement zegt dat cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) vergelijkbare risico’s voor consumenten opleveren als gokken en als zodanig moeten worden gereguleerd.

In een rapport van de House of Commons-commissie geeft het Britse parlement aan dat, gezien de volatiele aard van cryptocurrencies, de handel in de nieuwe activaklasse vergelijkbaar is met het aangaan van gokactiviteiten. Het luidt als volgt:

“Ongeacht het regelgevingsregime, betekent hun prijsvolatiliteit en afwezigheid van intrinsieke waarde dat niet-ondersteunde crypto-activa onvermijdelijk aanzienlijke risico’s voor de consument vormen. Bovendien lijkt consumentenspeculatie in niet-ondersteunde crypto-activa meer op gokken dan op een financiële dienst.”

Het parlement dringt er ook bij de regering op aan om cryptohandel te reguleren als een vorm van gokken in plaats van als een financiële dienst, in overeenstemming met het principe van “hetzelfde risico, hetzelfde regelgevende resultaat”. Het gaat verder met:

“We zijn bezorgd dat het reguleren van de detailhandel en investeringsactiviteiten in niet-ondersteunde cryptoactiva als een financiële dienst een ‘halo’-effect zal creëren dat consumenten doet geloven dat deze activiteit veiliger is dan het is, of beschermd als dat niet het geval is.”

In april 2022 kondigde de Britse regering plannen aan om van Groot-Brittannië een wereldwijde hub te maken voor technologie en investeringen in crypto-activa. Het nieuwe rapport stelt echter een reeks maatregelen voor voor autoriteiten na een onderzoek naar de rol van cryptocurrencies in het land. Het sluit af met:

“We raden de regering aan een evenwichtige aanpak te volgen om de ontwikkeling van crypto-activatechnologieën te ondersteunen. Het moet proberen te voorkomen dat openbare middelen worden besteed aan het ondersteunen van activiteiten met crypto-activa zonder een duidelijke, voordelige use-case.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!