4,4 miljoen meer Ether ingezet na Shapella-upgrade

Interesse in het staken van Ether (ETH), of het vastzetten van munten in het Ethereum-netwerk om passief rendement te verdienen, is gestegen sinds Ethereum de Shapella- of Shanghai-upgrade heeft geïmplementeerd op 12 april. Gegevens bijgehouden door Glassnode tonen namelijk aan dat er sinds 12 april meer dan 4,4 miljoen munten in het stakingcontract zijn gestort, wat het totaal op 22,58 miljoen brengt. Het volgende werd gemeld door analisten van Bitfinex:

“De stijging in de vraag naar staking komt waarschijnlijk voort uit grote ether-houders, die er de voorkeur aan geven hun bezittingen niet te liquideren en in plaats daarvan passief inkomen willen genereren.”

“Deze trend zal naar verwachting aanhouden, vooral gezien het feit dat deflatoire krachten naar verwachting de prijs van ether aanzienlijk zullen stuwen.”

De vraag naar staking is gestegen ondanks een wachttijd van meer dan een maand, zoals eerder gemeld. Volgens gegevensbron wenmerge.com zouden ether-houders die een validator willen worden op het netwerk op dit moment 36 dagen moeten wachten. Op dit moment staan er meer dan 50.000 potentiële validators in de rij. Op het moment van schrijven biedt het staken van ether een jaarlijks rendement van 4% tot 5%.

Validators zijn entiteiten die belast zijn met het verwerken van transacties en het opslaan van gegevens op de blockchain en moeten ten minste 32 ETH storten. Ether-eigenaren blijven zich vestigen als netwerkvalidators, aangetrokken door een jaarlijks rendement van ongeveer 4-5 procent door middel van token-staking.

Staking, als een vorm van passief beleggen, begon aan populariteit te winnen nadat Ethereum’s Beacon Chain live ging in december 2020. Maar gedurende drie jaar konden stakers hun vergrendelde munten niet op eigen initiatief opnemen, wat hen blootstelde aan prijsschommelingen van ether.

De Shapella-upgrade heeft het risico van staking verminderd, waardoor gebruikers op elk gewenst moment hun munten kunnen ontgrendelen. De analisten merkten het onderstaande op:

“De recentelijk mogelijk gemaakte flexibiliteit bij het opnemen van ETH-staking, dankzij de Shapella-upgrade, vermindert het waargenomen risico voor veel investeerders. Voorafgaand aan deze upgrade waren potentiële stakeholders mogelijk afgeschrikt om hun ETH-tokens te staken vanwege zorgen over het te lang vergrendeld zijn van hun fondsen.”

De toegenomen vraag naar staking heeft nog niet geleid tot een langdurige bull-markt voor ether. De cryptocurrency steeg met 11,5% naar $2.140 in vier dagen na de Shapella-upgrade, maar is sindsdien teruggetrokken en wordt ongeveer verhandeld op $1.850 op het moment van schrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!