Amerikaans presidentskandidaat waarschuwt voor CBDC’s

De Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. waarschuwt voor de gevaren van centrale bank digitale valuta (CBDC’s) te midden van de plannen van de Federal Reserve om een direct betalingssysteem genaamd FedNow uit te rollen.

Kennedy zegt dat de “digitalisering van valuta” de overheid enorme krachten heeft gegeven om “het economisch leven te bespioneren en te controleren”.

Als gevolg hiervan zegt de Amerikaanse presidentskandidaat, die vorige maand zijn kandidatuur op de Democratische Partij aankondigde, dat hij tegen CBDC’s is, hoewel hij Bitcoin (BTC) wel ondersteunt:

“Het vermogen om te sparen en uit te geven zonder politieke inmenging is een voorwaarde voor het uitoefenen van betekenisvolle onenigheid, en ik zal het dienovereenkomstig verdedigen. Dit is geen links of rechts probleem. Het gaat erom de democratie te beschermen tegen machtige gevestigde belangen. De digitalisering van valuta heeft de overheid ongekende bevoegdheden gegeven om het economische leven te bespioneren en te controleren.

Daarom ben ik tegen CBDC’s, die de macht van de overheid om onenigheid te smoren door met een toetsaanslag de toegang tot fondsen af te snijden, enorm zullen vergroten.

Dat is ook waarom ik Bitcoin steun, wat mensen in staat stelt transacties uit te voeren zonder inmenging van de overheid. Bitcoin is een redder in nood geweest voor mensenbewegingen over de hele wereld, vooral in Birma.”

Volgens Kennedy kan “financiële censuur” ook in de VS voorkomen, ondanks dat de praktijk meestal wordt geassocieerd met autoritaire regimes:

“Het is niet ondenkbaar dat hier in Amerika op een dag uw bankrekening bevroren kan worden vanwege uw politieke overtuiging of opmerkingen die u op sociale media hebt gemaakt.

Immers, in 2010 schortten PayPal, Visa en Mastercard de dienstverlening aan WikiLeaks op, op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

GoFundMe blokkeerde Amerikaanse accounts die geld wilden sturen naar Canadese vrachtwagenchauffeurs en wilde het geld doneren aan hun eigen voorkeursorganisaties, maar ging pas terug toen ze geconfronteerd werden met een rechtszaak.

PayPal wijzigde hun acceptabele gebruikspolitiek om gebruikers een boete van $2.500 te geven voor het verspreiden van wat zij misinformatie vonden, een wijziging die zij onder druk terugdraaiden. Niettemin zijn duizenden klanten momenteel in een rechtszaak verwikkeld tegen PayPal vanwege de willekeurige inbeslagname van hun accounts.

Dit zijn de beslissingen van particuliere bedrijven, maar vaak handelen deze bedrijven uit angst voor het Congres of regelgevers, of direct in opdracht van hen. Hun beslissingen hebben direct invloed op onze rechten.”

Terechte mening van Kennedy?

De bezorgdheid van Robert F. Kennedy Jr. over CBDC’s en de digitale controle van de overheid over het economische leven is niet geheel ongegrond. CBDC’s zouden inderdaad de mogelijkheid kunnen bieden voor een verregaande controle van het financiële systeem door de overheid. Aan de andere kant hebben CBDC’s ook potentiële voordelen, zoals snellere en goedkopere transacties en een veiliger betaalsysteem.

Het is belangrijk om te erkennen dat er zowel voor- als nadelen zijn aan de invoering van CBDC’s en dat er uitgebreid onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke gevolgen ervan voordat er besluiten worden genomen. Er moet een balans worden gevonden tussen de privacy- en veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met CBDC’s en de voordelen die ze kunnen bieden.

Wat betreft Bitcoin, het is waar dat deze digitale valuta het voor mensen mogelijk maakt om transacties uit te voeren zonder overheidsinmenging. Dit is echter niet hetzelfde als anonimiteit, aangezien alle Bitcoin-transacties openbaar zijn en kunnen worden gevolgd op de blockchain. Ook zijn er zorgen over de energie-intensiteit van Bitcoin-mining en de mogelijke negatieve milieueffecten hiervan.

Kortom, de discussie over CBDC’s en digitale valuta’s is complex en er zijn zowel voor- als tegenstanders. Het is belangrijk om deze kwesties zorgvuldig te overwegen en alle relevante informatie in overweging te nemen voordat er beslissingen worden genomen over de toekomst van het financiële systeem.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!