Rechtszaak: Coinbase zou vingerafdrukken en gezichtsscans van klanten hebben opgeslagen

Een pas aangespannen class action-rechtszaak tegen Coinbase beweert dat de toonaangevende Amerikaanse crypto-exchange onwettig platform-gebruikers vingerafdruk- en gezichtsscans heeft opgeslagen.

De rechtszaak werd ingediend bij de rechtbank van het district Californië door eiser Michael Massel, een inwoner van Illinois die vijf jaar geleden een Coinbase-account opende. Volgens Massel heeft het platform de Biometric Information Privacy Act (BIPA) van de staat overtreden.

Coinbase vereist van klanten dat zij vingerafdruk- en gezichtsscans verstrekken, samen met een door de staat uitgegeven identiteitsbewijs als onderdeel van het authenticatieproces om gebruik te maken van haar diensten.

De rechtszaak beweert echter dat Coinbase verschillende BIPA-bepalingen heeft geschonden, waaronder het niet schriftelijk informeren van klanten dat hun biometrische gegevens zouden worden verzameld en opgeslagen, en het niet openbaar maken hoelang de biometrische gegevens zouden worden opgeslagen.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Volgens de aanklacht wordt er daarnaast beweert dat Coinbase de biometrische gegevens had moeten vernietigen nadat klanten succesvol een account hadden geopend en ook bij het uitloggen of stoppen met het gebruik van de mobiele app. Volgens de rechtszaak heeft de verzameling en opslag van biometrische gegevens klanten blootgesteld aan ernstige privacyrisico’s. Er werd het volgende gemeld:

“De onwettige verzameling, verkrijging, opslag en gebruik van biometrische gegevens van Coinbase-gebruikers stelt hen bloot aan ernstige en onomkeerbare privacyrisico’s. Als bijvoorbeeld de database van Coinbase met gezichtsgeometriescans of andere gevoelige, exclusieve biometrische gegevens wordt gehackt, doorbroken of anderszins wordt blootgesteld, hebben Coinbase-gebruikers geen middelen om identiteitsdiefstal, ongeoorloofde tracking of ander onwettig of ongepast gebruik van deze zeer persoonlijke en privé-informatie te voorkomen.”

De rechtszaak, die schat dat Coinbase gezichtsscans heeft gemaakt en opgeslagen voor duizenden inwoners van Illinois, eist een schadevergoeding van $5.000 voor elke BIPA-overtreding als deze opzettelijk is begaan of $1.000 als deze onbedoeld is, plus andere schadevergoedingen en advocaatkosten.

Het is niet voor het eerst dat Coinbase onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Volgens Brian Armstrong, de CEO van het bedrijf, doet de SEC er namelijk alles aan om crypto-bedrijven aan banden te leggen. Volgens de CEO van Ripple zorgt het Amerikaanse beleid er juist voor dat bedrijven op zoek gaan naar andere landen om hun operaties uit te voeren. De CEO van Coinbase heeft bovendien meerdere keren in de media gedreigd om de Verenigde Staten te verlaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!