FTX probeert miljarden van Genesis terug te vorderen

In de documenten die op 3 mei door de advocaten van FTX zijn ingediend bij de rechtbank, wordt beweerd dat Genesis een van de belangrijkste boosdoeners was die de FTX Group in staat stelde weg te komen met hun roekeloze gedrag. Het juridische team van de failliete exchange probeert verder hun motie te rechtvaardigen door te beweren dat Genesis, in tegenstelling tot andere FTX-schuldeisers, grotendeels werd terugbetaald.

Genesis was een van de belangrijkste feeder-fondsen voor FTX en instrumentaal in het frauduleuze businessmodel. Op een gegeven moment in 2021 had Genesis Global Capital (GGC) meer dan $8 miljard aan uitstaande leningen aan FTX Debtor Alameda Research Ltd. In tegenstelling tot andere FTX-schuldeisers en klanten, werd Genesis grotendeels terugbetaald.

“De Avoidance Claims van de FTX Debtors tegen Genesis met betrekking tot bepaalde van die terugbetalingen zijn belangrijke Avoidance Actions in de FTX Chapter 11-zaken.”

Gezien het feit dat het hele punt van een faillissementszaak is om schuldeisers weer heel te maken, lijkt dit nogal tegenstrijdig. Desondanks vertegenwoordigen $188 miljard van de poging tot clawback leningen die aan Genesis zijn terugbetaald door de FTX Group, een vergelijkbare “strategie” als die gebruikt in een andere rechtszaak die is aangespannen door de FTX Group tegen een andere failliete cryptoplatform, Voyager.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Een verdere poging van $273 miljoen vertegenwoordigt de verpanding van onderpand door Alameda aan Genesis, dat blijkbaar werd gebruikt voor het doel dat onderpand per definitie dient.

Het meest brutale deel van de clawback-poging is echter het verzoek om terugbetaling van gelden die al door Genesis waren opgenomen. Zoals vermeld in het verzoek van de FTX Group, werd meer dan $1,8 miljard aan Genesis-liquiditeit opgenomen van FTX-platforms. Om het simpel te zeggen, FTX wil het geld van Genesis terug.

Van deze claim behoorde $1,6 miljard aan activa toe aan Genesis zelf, en nog eens $213 miljoen behoorde toe aan GGC International, een aan Genesis gelieerde onderneming die zelfs als non-debtor in de zaak wordt ingedeeld, wat de poging nog schokkender maakt. Het volgende werd aangegeven:

“FTX probeert $3,9 miljard terug te halen van Genesis.

  1. $2,1 miljard aan terugbetaalde leningen / verpanding van onderpand
  2. $1,8 miljard aan opnames op FTX-exchange”

Het echte probleem met deze tweede poging is niet simpelweg de ‘pistolen-bij-dageraad’ benadering van de FTX-groep tegenover iedereen die eerder zaken met hen heeft gedaan en verkeerdelijk heeft aangenomen dat zij hun due diligence hadden gedaan.

Het echte probleem met deze tweede poging is dat het een juridisch precedent schept als het verzoek daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Zelfs als het wordt afgewezen, kunnen andere crypto-platforms in vergelijkbare situaties zich gerechtvaardigd voelen om dezelfde pogingen te doen, nu de Rubicon is overgestoken.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!