Genesis is volgens insiders haar faillissement aan het voorbereiden

In het licht van het huidige tekort aan liquide middelen, is Genesis Global – de crypto-uitleendivisie van Digital Currency Group (DCG) – verwikkeld in privégesprekken met verschillende schuldeisers, waaronder de Nederlandse beurs Bitvavo. Er doen echter enkele geruchten de ronde dat het bedrijf mogelijk faillissement moet aanvragen als het niet in staat is om verdere financiering aan te trekken.

Genesis bereidt zich voor op faillissement

Cameron Winklevoss, de mede-oprichter van Gemini, en Barry Silbert zijn verwikkeld in een Twitter-gevecht waarbij de eerstgenoemde Silbert ervan beschuldigde de financiën van het crypto-conglomeraat te vermengen en te kwader trouw te handelen. In zijn meest recente open brief eiste hij dat de DCG-chef zijn functie neerlegde omdat hij zijn belofte om geld van klanten ter waarde van $900 miljoen terug te betalen, niet nakwam.

Rapporten suggereren tevens dat schuldeisers zoals de Winklevoss-tweeling bereid zouden zijn om in te stemmen met een kwijtscheldingsperiode van één tot twee jaar onder het voorverpakte faillissementsplan. Deze respijtperiode zou van toepassing zijn op het merendeel van de betalingen. Bovendien zouden schuldeisers naast aandelen in het moederbedrijf van Genesis, de Digital Currency Group, onder leiding van Barry Silbert, contante betalingen ontvangen.

Genesis wordt geconfronteerd met toenemende spanning

Na het faillissement van het hedgefonds Three Arrows Capital begon de financiële druk bij DCG van Barry Silbert op te bouwen. In november, kort nadat FTX – waar Genesis een deel van zijn geld had opgeslagen – failliet ging, stopte Genesis met het verwerken van opnames. De cryptocurrency-beurs Gemini Trust, die wordt gerund door Cameron en Tyler Winklevoss, werd ook getroffen door deze ontwikkelingen, aangezien Gemini Earn, een programma waarmee gebruikers van het platform rente kunnen verdienen op hun munten door ze uit te lenen via Genesis, ook moest stoppen, terwijl gebruikers wel hun geld eisten bij Gemini.

Om de zwakke financiële positie van Genesis verder te bewijzen, stuurde DCG op 17 januari een brief naar de aandeelhouders, waarin het bedrijf meedeelde dat het zal stoppen met het uitkeren van driemaandelijkse dividenden in een poging kapitaal te behouden. De schuldeisers, Genesis en DCG hebben verschillende benaderingen vergeleken, maar zijn er nog niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen. Zowel Kirkland & Ellis als Proskauer Rose hebben gediend als adviseurs van verschillende groepen schuldeisers.

Als gevolg hiervan geven verschillende betrouwbare bronnen aan dat Genesis Global een faillissement zou voorbereiden. Het is zelfs zo dat deze insiders denken dat dit deze week al kan plaatsvinden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!