Ripple: SEC krijgt tegenslag in de rechtszaak

Ripple zegt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onlangs een tegenslag heeft geleden in de rechtszaak die de toezichthouder heeft aangespannen tegen het betalingsbedrijf waarin XRP wordt beschuldigd van een niet-geregistreerd effect.

In het XRP-marktrapport voor het eerste kwartaal van 2023 zegt Ripple dat verklaringen van sommige experts van de SEC uit het gerechtelijke dossier zijn geschrapt in een opinie van rechter Analisa Torres, die vorige maand voor de rechtszaak is aangewezen:

“Op 6 maart heeft de rechtbank een opinie van 57 pagina’s uitgebracht waarin werd besloten welke meningen van de experts van de SEC en Ripple kunnen worden overwogen bij een samenvatting van het vonnis (en, indien nodig, bij de behandeling) en welke meningen moeten worden ‘geschrapt’. Specifiek werd de getuigenis van de expert van de SEC over de ‘redelijke verwachtingen van een XRP-koper’ uit het dossier geschrapt, samen met hun expert die probeerde te bepalen wat de prijs van XRP heeft doen veranderen.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Over de waarschijnlijke datum van de samenvatting van het vonnis zegt het betalingsbedrijf:

“Ripple verwacht een beslissing over het vonnis in 2023, hoewel de timing uiteindelijk aan de rechtbank is.”

In reactie op de afwijzing van de getuigenissen van de experts van de SEC terwijl die van Ripple intact blijven, zei de algemeen raadsman van het betalingsbedrijf, Stuart Alderoty, vorige maand dat de opinie van rechter Torres het vertrouwen in hun zaak heeft versterkt:

“Aan de andere kant – onze experts die uitleggen hoe de contracten van Ripple duidelijk verschillen van die in ‘Howey’, belastingbehandeling van XRP (geen effect), boekhoudkundige behandeling van XRP (geen effect) en valuta-experts over XRP (geen effect) mogen allemaal blijven.

Zoals we altijd hebben gezegd, hebben we altijd vertrouwen gehad in onze zaak en met elke uitspraak, des te meer.”

De rechtszaak tussen XRP en de SEC

De rechtszaak tussen Ripple en de SEC begon in december 2020 toen de SEC Ripple beschuldigde van het uitgeven van niet-geregistreerde effecten in de vorm van de cryptocurrency XRP. Sindsdien heeft Ripple herhaaldelijk beweerd dat XRP geen effect is en dat de SEC geen jurisdictie heeft over de cryptocurrency.

De zaak heeft aanzienlijke gevolgen voor de bredere cryptogemeenschap, aangezien de uitkomst van invloed kan zijn op de manier waarop toezichthouders cryptocurrencies reguleren en klassificeren. Ripple’s overwinning in de zaak kan andere cryptocurrency-bedrijven in staat stellen om soortgelijke claims van de SEC te betwisten.

De rechtszaak heeft ook geleid tot een verdeeldheid in de cryptogemeenschap, waarbij sommigen Ripple steunen en anderen de SEC steunen. De uitkomst van de zaak zal waarschijnlijk nog geruime tijd worden besproken en zal van invloed zijn op de toekomstige regelgeving en acceptatie van cryptocurrencies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!