SEC richt zijn pijlen op Bittrex en zijn mede-oprichter

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zijn pijlen nu gericht op cryptocurrency-beurs Bittrex en zijn mede-oprichter en voormalig CEO William Shihara. Beide partijen zijn namelijk door de toezichthouder aangeklaagd voor het runnen van een niet-geregistreerde nationale effectenbeurs, broker en clearingbureau.

De SEC heeft ook Bittrex Global GmbH, de buitenlandse dochteronderneming van Bittrex, aangeklaagd voor het niet registreren als een nationale effectenbeurs in verband met de exploitatie van één gedeeld orderboek samen met Bittrex.

De SEC beweert dat Omise Go (OMG), Algorand (ALGO), Dash (DASH), Tokencard (TKN), i-House Token (IHT) en Naga (NGC) allemaal effecten zijn in haar aanklacht.

In een nieuw persbericht beweert de SEC dat Bittrex sinds 2014 het kopen en verkopen van cryptocurrency heeft gefaciliteerd op een manier die in strijd is met de effectenwetten.

Van 2017 tot en met 2022 verdiende Bittrex minstens $1,3 miljard aan inkomsten, terwijl het Amerikaanse investeerders bedient als broker, beurs en clearingbureau zonder één van deze activiteiten bij de Commissie te registreren, aldus de SEC.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

De aanklacht beweert verder dat Bittrex en Shihara samenwerkten met emittenten om “problematische verklaringen” van openbare kanalen te verwijderen die een toezichthouder, zoals de SEC, ertoe zouden kunnen brengen onderzoek te doen. SEC-voorzitter Gary Gensler zei het volgende:

“De actie van vandaag maakt nogmaals duidelijk dat de cryptomarkten lijden aan een gebrek aan naleving van de regelgeving, niet aan een gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving…

Zoals beweerd in onze aanklacht, kenden Bittrex en emittenten waarmee het samenwerkte de regels die op hen van toepassing waren, maar deden ze er alles aan om deze te omzeilen door aanvragers van emittenten opdracht te geven om informatiemateriaal aan te bieden dat aangaf dat bepaalde crypto-activa effecten waren.

Verder heeft Bittrex, zoals beweerd, nagelaten om zich te registreren en te voldoen aan de Amerikaanse effectenwetten als beurs, broker-dealer en clearingbureau. Cosmetische aanpassingen veranderden niets aan de onderliggende economische realiteit van het aanbod en het gedrag van Bittrex. Vandaag houden we Bittrex verantwoordelijk voor het niet naleven ervan.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!