16 miljoen gestakete ETH zal over 2 dagen ontgrendelt worden

De langverwachte Shanghai-upgrade van Ethereum (ETH) staat gepland voor tijdvak 194048 rond 23.00 uur UTC op 12 april, iets meer dan twee dagen verwijderd op het moment van schrijven. Er zijn echter wel wat zorgen omtrent de aankomende update.

Voorstanders van ETH en kernontwikkelaars hebben de Shanghai-Capella-update gezien als een nieuw keerpunt voor op één na grootste blockchain. Het netwerk heeft de Merge, de overstap van Ethereum van een proof-of-work-consensusmodel naar proof-of-stake, al met succes geïmplementeerd op 15 september 2022.

Shapella zal 16 miljoen ETH ontgrendelen

Shapella, een mix van de Shanghai- en Capella-upgrades, zal echter meer dan 16 miljoen ETH ontgrendelen die sinds december 2020 in het staking-contract van de keten zijn gestort, zo zeggen de ontwikkelaars. Het enorme ingezette ETH-fortuin is tegen huidige prijzen bijna $30 miljard waard. De tokens vormen ook meer dan 13% van het totale tokenaanbod van ETH.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Entiteiten hebben ETH sinds 2020 een duizelingwekkende hoeveelheid ETH vergrendeld om hun plaats als Ethereum-validators veilig te stellen – de mensen die helpen het ETH-netwerk te beheren door transacties te authenticeren en de keten te beveiligen. Het ontgrendelen van deze ETH was echter tot op heden onmogelijk. Hier brengt de aankomende update verandering in.

Aankomende verkoopdruk voor ETH?

Deze validators werden een cruciaal onderdeel van Ethereum na de Merge en vervingen zij effectief miners die vergelijkbare taken uitvoerden op de voormalige PoW-blockchain. Hoewel het groeiende aantal validators van meer dan 500.000 en stETH van meer dan 16 miljoen tokens zou kunnen wijzen op een toegenomen interesse in ETH, roept de komende ontgrendeling ook zorgen op over verkoopdruk in de markt.

De concentratie van stETH in de handen van een paar entiteiten kan ook centralisatieproblemen opleveren. Uit gegevens van Nansen blijkt inderdaad dat entiteiten zoals Lido Finance, Coinbase, Kraken en Binance de top vijf van ETH-deposanten zijn, wat op zijn beurt weer wijst op veel macht in de handen van deze 5 entiteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!