Miljardair Palihapitiya waarschuwt de financiële markten

Miljardair Chamath Palihapitiya heeft beleggers gewaarschuwd dat de fundamenten van de Amerikaanse aandelenmarkt er wankel uitzien. In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast toonde Palihapitiya, die de marktcrash vorig jaar goed voorspelde, een grafiek van Bloomberg waaruit de grote verschillen blijken tussen de winsten en kasstromen van S&P 500-bedrijven. In de crypto-markten wordt er bovendien veel gekeken naar de aandelenmarkten, met de S&P 500 in het bijzonder vanwege de hoge correlatie met Bitcoin (BTC).

Volgens de CEO van Social Capital is de kloof tussen de twee fundamentele metrics op zijn breedst in ongeveer drie decennia. Hij gaf het onderstaande aan:

“Als je kijkt naar de periode van 2020 tot 2024, zie je de witte lijn, die het netto-inkomen aangepast voor afschrijvingen en amortisatie weergeeft, en de blauwe lijn is de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dat? Dit zijn de beste 500 bedrijven ter wereld.

De witte lijn is wat je Wall Street vertelt wat je op papier verdient. De blauwe lijn is wat er daadwerkelijk op de bankrekening verschijnt. Waarom zou er een kloof kunnen zijn tussen wat je iemand vertelt dat je hebt verdiend… versus wat er op de bank staat? Welnu, de reden is omdat er allerlei boekhoudkundige trucs zijn die je kunt gebruiken…

Op dit moment hebben we de slechtste winstsituatie, dus de slechtste kloof tussen wat we mensen vertellen versus wat er daadwerkelijk op de bankrekening staat, die we hebben gehad sinds 1990. Dus het brengt gewoon in beeld dat we in de laatste paar innings kunnen zitten om ervoor te zorgen dat dit er allemaal goed uitziet.”

Volgens Palihapitiya kunnen de zwakke kasstromen van S&P 500-bedrijven suggereren dat er een beurscrash op komst is. Hij zie namelijk het volgende:

“Een factie van de beleggingswereld die denkt dat deze winstrecessie daadwerkelijk aan de hand is, zou soort van gelijk hebben en dan zouden ze zeggen dat zodra we ons allemaal realiseren dat deze winsten nep zijn en je 15% naar beneden gaat, dat is wanneer je naar de middelste 3.000 punten gaat in de S&P 500…

Ik weet niet of dat waar is of niet, maar er is steeds meer bewijs dat zou ondersteunen dat de manier waarop zij de wereld zien geloofwaardig kan zijn.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!