BIS publiceert rapport over de crypto-crashes van 2022

De Bank of International Settlements (BIS) heeft onlangs haar 59e bulletin gepubliceerd met de titel “Crypto-schokken en retailverliezen”. Het rapport ging dieper in op de nasleep van de crypto-crashes van 2022, die miljoenen investeerders trof en verschillende bedrijven failliet deed gaan.

De handelsactiviteit steeg enorm tijdens crashes

Uit de verzamelde gegevens bleek dat de ineenstorting van Terra in mei vorig jaar leidde tot een aanzienlijke toename van de handelsactiviteit. Grote en geavanceerde beleggers verkochten echter aan kleinere particuliere beleggers. Een soortgelijk patroon werd opgemerkt na de val van FTX in november 2022, waar grotere investeerders uitbetaalden ten koste van kleinere houders. Bij beide gelegenheden was er een aanzienlijke toename van de handelsactiviteit op cryptocurrency-beurzen zoals Coinbase en Binance.

Tijdens de bullmarkt van 2021 waagden verschillende particuliere investeerders zich op de cryptomarkt, gelokt door de stijgende prijzen. Uit het rapport van BIS bleek dat in 2022 de meeste investeerders uit alle economieën geld verloren aan hun Bitcoin-investering als gevolg van de neergang van de cryptomarkt. Bitcoin-investeerders uit opkomende economieën zoals Brazilië, India, Turkije en Thailand werden echter het zwaarst getroffen door de crashes.

De risico’s van de cryptomarkt vs. de traditionele markt

Wat de bredere financiële sector betreft, ontdekte BIS dat de overloop van risico’s van de cryptomarkt naar de traditionele financiële markten beperkt was. “Het bewijs suggereert dat crypto-schokken een beperkte invloed hebben op aandelenkoersen of bredere financiële omstandigheden.”

Het rapport concludeerde dat er op zijn best een zwakke correlatie was tussen cryptoverliezen en bredere stress. Het sloot echter af door te stellen dat toezichthouders goed moeten nadenken over hoe zij de markt willen reguleren. Het gaf het volgende aan:

“Om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen, moeten samenlevingen beslissen over het juiste beleid reactie om risico’s in crypto aan te pakken voordat ze systemisch worden. Zij treden bij voorkeur mondiaal op gecoördineerde manier. Opties zijn onder meer het verbieden van specifieke crypto-activiteiten, het insluiten van crypto, het reguleren van de sector of een combinatie hiervan. Insluiting kan voorkomen dat de risico’s in crypto overlopen naar de echte economie en het traditionele financiële systeem. De juiste mix van maatregelen zal zijn die nodig zijn om marktintegriteit, beleggersbescherming en financiële stabiliteit te bevorderen.”