Japan gaat digitale yen testen

Japan gaat in april een pilotprogramma starten om de digitale yen te testen, de versie van een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC). Dit heeft de centrale bank vrijdag aangekondigd.

Shinichi Uchida, uitvoerend directeur van de Bank of Japan (BoJ), zei tijdens de vijfde vergadering van het BoJ-liaison- en coördinatiecomité voor central bank digital currency:

“We zijn van plan om een systeem te ontwikkelen voor experimenten”

Het doel van het pilotprogramma is tweeledig: ten eerste om de technische haalbaarheid te testen en ten tweede om de vaardigheden en inzichten van particuliere bedrijven te benutten op het gebied van technologie en werking voor het ontwerpen van een CBDC-ecosysteem in het mogelijke geval van maatschappelijke implementatie, aldus Uchida.

Deze stap volgt op meer dan twee jaar van proof-of-concept-experimenten door de BoJ rond de digitale yen, terwijl de digitale yuan van China wereldwijd nog steeds de CBDC-race leidt, die zich heeft uitgebreid tot meer dan 105 landen die meer dan 95% van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen.

Deze stap komt ook op een moment dat de BoJ een leiderschapsovergang doormaakt, waarbij verwacht wordt dat Kazuo Ueda de topfunctie overneemt van Haruhiko Kuroda wanneer zijn tweede termijn van vijf jaar in april afloopt.

Het pilotprogramma zal naar verwachting geen daadwerkelijke transacties tussen retailers en consumenten zien. De centrale bank zal een CBDC Forum oprichten en particuliere bedrijven die betrokken zijn bij retailbetalingen of gerelateerde technologieën uitnodigen om deel te nemen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!