Bitcoin-mining kan zonne-energie helpen te voldoen aan 99% van de vraag, aldus studie

Het minen van Bitcoin (BTC) wordt steeds populairder naarmate de cryptocurrency-industrie evolueert. Ondanks dat er kritiek is op het effect op het milieu, komt de industrie met argumenten voor het gebruik ervan om energieverspilling tegen te gaan. Een studie heeft zelfs aangetoond dat Bitcoin-mining dit effect kan verminderen door samen te werken met zonneopslagsystemen.

Volgens het jaarverslag Big Ideas 2023 dat op 31 januari door een Amerikaanse investeringsadviseur en beheermaatschappij ARK Invest werd gepubliceerd, kan het opnemen van crypto-minen in zonne-energiesystemen de stabiliteit en schaalbaarheid van de netwerken verbeteren en ze tegelijkertijd kosteneffectief houden.

De studie stelt in het bijzonder dat “door de grootte van de batterij 4,6x te vergroten en een Bitcoin-mijnwerker te integreren, een zonnestelsel 99% + van de vraag van de eindgebruiker zou kunnen bieden zonder in te boeten aan winstgevendheid”. Dit komt omdat:

“Bitcoin-mijnbouwmachines een nuttig energiehulpmiddel zijn: modulair, verplaatsbaar en flexibel, ze passen goed bij intermitterende energiebronnen zoals wind- en zonne-installaties.”

“Het opnemen van Bitcoin-mijnbouw in zonne-opslagsystemen kan daarom de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van netwerken verbeteren zonder de levelized cost of electricity (LCOE) te verhogen. Een Bitcoin miner kan overtollige energie kopen’.”

De BTC-mining-industrie op zonne-energie is ondertussen een van de recente grootschalige biedingen om de CO2-voetafdruk van Bitcoin te compenseren, aangezien een dergelijke mijnbouwfabriek in september in Zuid-Australië werd geopend en ongeveer vijf megawatt elektriciteit leverde. In Colorado in de Verenigde Staten werd ook een andere Bitcoin-mijnbouwoperatie op zonne-energie gelanceerd.

Crypto-enthousiast Peter Egyed, ook bekend als AZ Hodl, installeerde een off-grid zonnepaneel om zijn Bitcoin-mining thuis van stroom te voorzien. Hij heeft de verwachting dat zijn investering binnen een periode van 36 maanden terug te verdienen.

Cryptocurrency YouTuber Drew Vosk heeft daarnaast geanalyseerd hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor een dergelijke taak, wat de kosten zijn, hoeveel winst kan worden verwacht en wat de vereiste voorwaarden zijn.

Sommige organisatie gebruiken echter andere vormen van hernieuwbare energiebronnen om BTC te delven. In het Virunga National Park in Oost-Congo worden namelijk natuurlijke waterkrachtbronnen gebruikt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!