Iran en Rusland willen een door goud ondersteunde stablecoin lanceren

De Centrale Bank van Iran werkt naar verluidt samen met de regering van Rusland om gezamenlijk een nieuwe cryptocurrency uit te geven die wordt ondersteund door goud. Het ’token van de Perzische Golf’ zou dienen als betaalmiddel in de buitenlandse handel, aldus het Russische persbureau Vedomosti op 15 januari.

Naar verwachting zal het token worden uitgegeven in de vorm van een stablecoins die wordt ondersteund door goud, aldus uitvoerend directeur van de Russian Association of Crypto Industry and Blockchain (RACIB), Alexander Brazhnikov.

Het doel van de stablecoin is om grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken in plaats van fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, de Russische roebel of de Iraanse rial. De stablecoin zou opereren in een speciale economische zone in Astrakhan, waar Rusland begonnen is met het accepteren van Iraanse vrachtzendingen.

Anton Tkachev, een lid van de commissie voor informatiebeleid, informatietechnologie en communicatie, heeft benadrukt dat een gezamenlijk stablecoin-project pas mogelijk zou zijn als de markt voor digitale activa in Rusland volledig is gereguleerd. het Russische Lagerhuis hoopt in 2023 opnieuw te kunnen beginnen met het reguleren van crypto-transacties.

beide landen behoren tot de landen die hun inwoners hebben verboden gebruik te maken van Bitcoin (BTC) en stablecoins zoals Tether (USDT) bij betalingen. Zowel Iran als Rusland hebben echter actief gewerkt aan het adopteren van crypto als instrument voor buitenlandse handel.

Het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel keurde in augustus 2022 het gebruik van cryptocurrency voor invoer in het land goed terwijl er sprake was van aanhoudende internationale handelssancties. De nieuwe maatregelen zullen Iran helpen de wereldwijde handelssancties te verzachten, aldus de lokale overheid. Inmiddels heeft Iran zijn eerste importorder met $10 miljoen aan crypto-valuta geplaatst.

Ook de Bank of Russia stemde ermee in om crypto toe te staan in de buitenlandse handel vanwege de sancties. Historisch gezien is de Centrale Bank van Rusland tegen het idee geweest om crypto te gebruiken als betaalmethode. De toezichthouder heeft echter nooit duidelijk gemaakt welke cryptocurrency voor dergelijke transacties zou worden gebruikt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!