Winklevoss noemt SEC-aanklacht “nogal teleurstellend”

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kondigde op donderdag 12 januari aan dat het aanklachten heeft ingediend tegen Genesis Global Capital LLC en Gemini Trust Company LLC. De aanklachten beschuldigd beide bedrijven van het illegaal verkopen van niet-geregistreerde effecten aan investeerders via het Earn-programma van Gemini.

Tyler Winklevoss, mede-oprichter van Gemini, reageerde op de aankondiging. Volgens hem zal de rechtszaak van de Securities and Exchange Commission (SEC) de kans verkleinen dat gebruikers hun geld ontvangen. Winklevoss reageerde op Twitter en bestempelde de rechtszaak als “nogal teleurstellend”.

Het Earn-programma van Gemini en Genesis

De Gemini- en Genesis-sage houdt aan, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen voor het mislukken van het Earn-programma. Cameron Winklevoss, een mede-oprichter van Gemini, werkte samen met Barry Silbert, oprichter van Digital Currency Group (DCG) die Genesis heeft voortgebracht, om het programma te ondersteunen. Het Earn-programma beloofde een rendement van ongeveer 8% op deposito’s van klanten.

Gemini leende deposito’s van klanten aan Genesis via het programma voor handels- en uitleenactiviteiten. Gemini heeft in totaal $900 miljoen aan crypto van zijn klanten naar Genesis gestuurd. De crypto-boom in 2020 en 2021 hield het Earn-bedrijfsmodel in stand en klanten ontvingen snel beloningen.

De cryptowinter sloeg toe bij Genesis

In 2022 hield de cryptowinter echter de hele markt in zijn greep, waarbij leners hun leningen niet terugbetaalden. De FTX-crisis duwde de markt in verdere chaos, die investeerders miljarden dollars heeft gekost. De ineenstorting van FTX veroorzaakte een golf van opnames op beurzen die Genesis dwong nieuwe leningen te bevriezen en opnames op te schorten.

Nu opnames op Earn sinds november 2022 zijn stopgezet, werden meer dan 340.000 investeerders boos, wat ertoe leidde dat sommigen een class action-rechtszaak aanspanden. Cameron Winklevoss heeft Barry Silbert publiekelijk de schuld gegeven van de insolventie door hem een ​​open brief op Twitter te schrijven.

Het belangrijkste gespreksonderwerp van Winklevoss hangt af van een lening die Silbert aan Genesis aanbood van de DCG-groep na de ineenstorting van Three Arrows Capital (3AC). Het bedrijf 3AC kwam in gebreke met een lening van $1 miljard die het aan Genesis verschuldigd was, en Silbert kwam tussenbeide om insolventie te voorkomen met een intercompany-lening.

Silbert verzekerde Gemini dat de intercompany-lening geen verdere financiële problemen zou veroorzaken. De sage sleept zich echter voort, aangezien Winklevoss de schuld van de instorting van het Earn-programma geeft aan Silbert, die tevens opriep tot zijn ontslag.

Digital Currency Group (DCG) bestempelde de beschuldigingen van Cameron Winklevoss onlangs als wanhopig en een publiciteitsstunt op Twitter.

SEC komt tussenbeide

De SEC heeft zich in de zaak gemengd en een rechtszaak aangespannen tegen beide firma’s. Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), verklaarde dat de aanklachten zijn gebaseerd op eerdere acties van cryptobedrijven. De SEC is van plan haar standpunt kracht bij te zetten dat uitleenplatforms zich aan de veiligheidswetten moeten houden.

In haar rechtszaak beweerde de Securities and Exchange Commission (SEC) dat Gemini en Genesis niet-geregistreerde activa hadden verkocht die als effecten waren geclassificeerd. De Securities and Exchange Commission (SEC) verklaarde dat het Earn-programma een investeringscontract omvat.

De rechtszaak van de Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Gemini en Genesis zoekt dwangmaatregelen en andere civielrechtelijke sancties tegen de bedrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!