Gemini-oprichters aangeklaagd voor fraude en misleiding

De oprichters van de Gemini-exchange, Tyler en Cameron Winklevoss, worden aangeklaagd door investeerders vanwege hun rente-inkomstenprogramma, Gemini Earn. Dinsdag werd de aanklacht ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan. Crypto-investeerders hebben de Winklevoss-tweeling en hun exchange beschuldigd van fraude en schendingen van de Exchange Act met het argument dat het platform hun rentedragende rekeningen niet als effecten registreerde.

Rekeningen met hoge rente werden door Gemini Trust Earn aangeboden waardoor investeerders hun crypto-activa aan Gemini konden lenen in ruil voor 8% aan beloningen. Half november stopte het platform de aflossingen nadat Genisis Global, een dochteronderneming van Digital Currency Group en een belangrijke partner van Gemini, verstikt raakte in de crypto-besmetting veroorzaakt door de implosie van FTX.

De investeerders gaven het volgende aan in de aanklacht:

“Gemini weigerde verdere aflossingen van investeerders te honoreren, waardoor alle investeerders die nog steeds belangen in het programma hadden, effectief werden weggevaagd.”

Er werd door hun aangevoerd dat als het platform de producten had geregistreerd, ze informatie zouden hebben ontvangen waarmee ze de risico’s beter hadden kunnen beoordelen. Het onderstaande werd toegevoegd:

“Gemini bracht GIA’s op de markt met herhaalde valse en misleidende verklaringen, waaronder dat GIA’s een veilige methode waren om rente te innen. Gemini heeft ook belangrijke informatie weggelaten en verborgen gehouden over de risico’s verbonden aan Gemini Earn, inclusief informatie over zijn zogenaamde partner en lener in verband met het programma, Genesis Global Capital, LLC (“Genesis”), waaraan het alle crypto-activa van Gemini Earn-investeerders heeft gegeven.”

Gemini Earn is momenteel niet meer beschikbaar voor gebruikers nadat de exchange de opnames heeft stopgezet. Het bedrijf gaf op 23 december aan dat het met de uiterste urgentie werkt op de liquiditeitsproblemen bij Genesis op te lossen.

Genesis vroeg eerder om een noodlening van $1 miljard voordat de aflossingen voor klanten media november werden afgerond. Er werd door Genesis heeft bovendien toegegeven dat het kampte met een liquiditeitscrisis als gevolg van bepaalde illiquide activa op de balans. Het voegde eraan toe dat het te maken had met een voortdurende run op deposito’s die voornamelijk zijn gedreven door door retailprogramma’s en partners en institutionele klanten die de liquiditeit testen.

Sinds de ineenstorting van FTX is er een snelle besmetting veroorzaakt dien een aantal bedrijven in de ruimte heeft getroffen. Het evenement leidde er bovendien toe dat de prijzen van crypto tot recorddieptepunten zijn gedaald.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!