Voormalig advocaat van FTX heeft informatie verleend aan autoriteiten

Daniel Friedberg – de voormalige leidende advocaat van de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs FTX – heeft naar verluidt essentiële informatie aan Amerikaanse aanklagers verleend die de autoriteiten zouden kunnen helpen in hun zaak tegen voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried.

De advocaat zal naar verwachting in oktober verschijnen in het proces van SBF om meer licht te werpen op de acties van de 30-jarige terwijl hij de leiding had over het platform.

Volgens een recent rapport van Reuters had Friedberg eind november vorig jaar een ontmoeting met meer dan 20 Amerikaanse onderzoekers (functionarissen van het ministerie van Justitie, het Federal Bureau of Investigation en de SEC), waarin hij hen vertelde dat SBF geld van klanten gebruikte om zijn bedrijfsconglomeraat te financieren. Hij legde tevens uit hoe het zusterbedrijf Alameda Research precies werkte.

Er loopt geen strafrechtelijk onderzoek naar Freidberg zelf met betrekking tot het spelen van een rol in de ondergang van FTX en de daaropvolgende verliezen van meerdere miljarden investeerders. Er wordt echter wel verwacht dat de voormalig advocaat van FTX in oktober deel zal nemen aan het proces van SBF, waar hij als regeringsgetuige meer informatie kan geven.

Bankman-Fried bracht een week door in de Bahamaanse Fox Hill-gevangenis voordat hij naar de Verenigde Staten werd gedeporteerd. Een federale rechter in New York stond zijn vrijlating toe na een record borgtocht van $250 miljoen, wat aanzienlijk meer is dan de $100.000 die hij eerder beweerde te bezitten.

SBF pleitte onlangs niet schuldig aan verschillende beschuldigingen, waaronder draadfraude en samenzwering van het witwassen van geld, en woont nu in het huis van zijn ouders met een enkelband, wachtend op zijn rechtszaak die op 2 oktober 2023 gepland staat.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!