Ethereum koers daalt flink, maar wat kunnen we verder verwachten?

ETH, de cryptocurrency die het blockchain-netwerk van Ethereum ondersteunt, ondervindt nog steeds sterke neerwaartse druk na de Hawkish meeting vanuit de Amerikaanse Federal Reserve. De Ethereum koers (ETH/USD) is onlangs onder zijn 21-Day Moving Average gedoken en zou binnenkort $1.200 kunnen doorbreken – een beweging die kan leiden tot extra verliezen in de richting van de lows van eind november in de buurt van $1.150. Maar is er nog hoop voor ETH?

Prijsvoorspelling – Wat kunnen er verwachten?

De recente dip van Ether onder zijn 21-daags voortschrijdend gemiddelde, dat de voorbije weken essentiële steun op korte termijn bood, impliceert dat het momentum dat ETH tot $1.350 dreef vanaf het dieptepunt van november onder $1.100, nu is omgekeerd. De bears wijzen erop dat ETH verstrikt blijft in een langere termijn bearish trend die sinds augustus is ingezet.

De agressieve houding van Jerome Powell tijdens de vergadering van woensdag lijkt roet in het eten gegooid te hebben voor een potentiële eindejaarsrally, en ook de technische grafiek van ETH lijkt een scherpe neerwaartse beweging te hebben gemaakt. Als zodanig is het veel waarschijnlijker dat we een herhaling zullen meemaken van de dubbele bodem van november nabij $1.070 in plaats van een opleving naar $1.500.

Netwerkvergoedingen op het netwerk

Als we kijken naar de fundamenten van het netwerk, is er ook iets opvallends te zien. Ondanks het feit dat enkele grote analisten beweren dat Ethereum nog steeds meerdere optimistische factoren heeft die investeren erin een slimme beslissing maken, is er ook een duidelijk probleem te zien op het gebied van de vergoedingen op het netwerk.

De netwerkvergoedingen op het Ethereum-netwerk hebben de afgelopen maand namelijk een scherpe daling van 39,90% doorgemaakt, waardoor Ethereum een abrupte sell-off beleefde die de huidige markttrend weerspiegelt.

Bron: TokenTerminal

De Ethereum koers daalde drastisch toen de dagelijkse vergoedingen op het netwerk, die sinds de Merge toegepast worden, daalden van $12,8 miljoen naar slechts $2,9 miljoen, en DAU’s (dagelijks actieve gebruikers) daalden tevens van een recordhoogte van 961.196 op 26 juli naar slechts 367.000 op 16 december. Dit wijst er duidelijk op dat er iets aan het systeem moet worden aangepast.

Na de Ethereum-fusie werden tokenomics opgezet om Ether deflatoir te maken. Helaas heeft Ethereum in de afgelopen 30 dagen als gevolg van dalende gasvergoedingen en minder DAU’s een inflatie van 0,073% laten zien, waarbij meer dan 7100 Ether is toegevoegd. Volgens de ultra sound money analyse heeft het systeem van Ethereum sinds de fusie van de netwerken een schokkende inflatie van 1192 Ether.

Bron: Ultra Sound Money

DeFi kan ETH in 2023 naar nieuwe hoogtes brengen

Zoals hierboven te zien is, heeft de Merge nog niet het gewenste effect gehad. Dit zou aangepast moeten worden, voordat de Ethereum koers zijn volledig potentie kan bereiken. Dit betekent echter niet dat alles er slecht uitziet voor de nummer twee cryptocurrency van dit moment. Volgens het DeFi Ecosystem Landscape Report van Hashkey Capital ziet 2023 er namelijk veelbelovend uit voor de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Niet alleen zijn veel DeFi-toepassingen eenvoudiger en gebruiksvriendelijker dan traditionele thuisbankieren-apps – waardoor het onboarden van nieuwe gebruikers in 2023 gemakkelijker wordt – maar ook groeit het publieke bewustzijn doordat toonaangevende sociale media bedrijven zoals Reddit, Instagram en Twitter cryptodiensten in hun platforms integreren. Deze ontwikkelingen geven aan dat we het komende jaar op een optimistisch pad zitten naar een grotere adoptie van digitale financiële systemen.

Volgens Hashkey hebben DeFi-toepassingen het potentieel om tegen 2023 miljarden dollars aan liquiditeit uit de NFT-markt te halen. De experts stellen dat ETH en op Ethereum gebaseerde activa belangrijke componenten zijn die worden gebruikt binnen DeFi-protocollen, die ook enkele van de grootste gebruikers en betalers van vergoedingen op het Ethereum-netwerk zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!